Нов елемент – религиозен, се намеси в сложните отношения между България и Северна Македония, след като Вселенската патриаршия призна Македонската православна църква.

„Решението е чисто религиозно, защото е взето от светия синод на вселенската патриаршия. Говорим за решението от 9 май тази година. Дали има геополитика?  Категорично има геополитика. Какво означава за зрителите да обясним това решение? Първо, не е никакво признаване на независимост на македонска църква. Второ, не е македонска“, коментира журналистът Любчо Нешков.

Според него Гърция е настоявала за това решение.

„Те признават йерархията, тоест съществуването на тази църква на територията на днешна Република Северна Македония и ги изпращат в Белград да си уредят взаимоотношенията, тоест още в самото начало трябва да кажем, че не е никаква Охридска архиепископия, че не е никаква македонска и че не е автокефална. Много сме далеч от това нещо“, каза Нешков.

„Защо се случи всичко това? Според мене това е един логичен край на един процес, който започва 2018 г., когато Македонската църква поиска ние да бъдем църква майка, но в същото време започва да води паралелни преговори с Вселенската патриаршия. Да, това трябва да го кажем, защото този подход не е характерен само за църквата, а за цялото им взаимоотношения с нас. Тоест те използваха до голяма степен нашето желание да им помогнем, да повдигнем този въпрос и в публичното пространство и след това да се обърнат към Вселенската патриаршия. Е, сега получиха едно голямо нищо, върнаха ги отново при сърбите, върнаха ги десетилетия назад и им отнеха включително правото да се да се наричат Македонска“, смята Нешков.

„Това решения няма как да не ни засяга, защото това е културно, историческо и религиозно наследство. Дори в устава на Българската православна църква пише, че тя е част и наследява Охридската архиепископия. Тук трябва, разбира се, да има и реакция на Българската православна църква. Ние трябва да бъдем активни, защото тук не става въпрос само за това, което се случва сега и за това, което се е случвало. Но тук трябва да отбележим, че пък руската църква реагира мигновено на часа и каза, че Вселенската патриаршия не трябва да се меси, юрисдикцията върху Македония е на сръбската православна църква. Всякакъв коментар оттук нататък и анализ е излишен от моя страна“, каза журналистът.

Нешков смята, че трябва да има реакция и от българските историци в съвместната комисия.

Според него няма пробив и резултат в политиката на новото българско правителство дори в областите, в които се е очаквало като икономика и инфраструктура.

„Българският премиер Кирил Петков съобщи, че всяка седмица ще има новини. Дотук нито една не се е осъществила“, каза Нешков.

„За натиска – вижте, аз съм учуден, когато такива патриоти като Румен Радев, който от сутрин до вечер казва, че ще защитава, нищо няма да отстъпва, червени и зелени и не знам си какви, направо са си розови линии, се оплаква от натиск. Ама вижте, господине, ние не сме Ви избрали да се оплаквате, че има натиск. Вие сте там, за да защитават интересите и когато отивате в чужбина и когато излитате с изтребител, хубаво е да кацате в някакво студио в Западна Европа и да обясните какъв е проблемът. Ние нямаме нужда те да ни обясняват на нас какъв е проблемът“, каза Нешков.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!