„Увеличението на цената на газа, естествено, ще се отрази на цените на стоките, тъй като голяма част от тях са свързани със стойността на синьото гориво, а това ще рефлектира върху хората“, заяви бившият социален министър Иван Нейков в „Тази сутрин“.

По думите му се „намираме в ситуация, в която все повече хора ще разчитат на помощ от държавата“.

„Държавата има пари, но проблемът е в капацитета на държавата“, смята Нейков.

Мораториумът върху цената на тока, парното и водата няма да е грешно решение, ако помогне на част от хората да преживеят по-леко зимата. Ако след това обаче имаме шоково поскъпване на тока, то той е бил безсмислен, смята Нейков.

Най-засегнати от покачването на цените ще бъдат работещите бедни и безработните, които получават минимална работна заплата. Тежко ще бъде и за пенсионерите, но при тях ще има компенсации чрез добавки, прогнозира бившият социален министър.

Ние сме забравили какво е инфлация, дори преживяхме период на дефлация. Двуцифрената инфлация не означава хиперинфлация като през зимата на  Жан Виденов. В момента България има повече лостове да контролира тези процеси, каза Нейков.

Проблемът е как да бъде направено адекватно заплащането за труда на повишените цени, смята бившият социален министър.

България все още няма инструменти, с които хората да се насърчат да инвестират в собствената си квалификация, което да води до ръст в доходите. Повишението на доходите им зависи само от размера на минималната работна заплата и желанието и състоянието на работодателят им, коментира Нейков.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!