Неизвестни влязоха с взлом в частен дом в София, но не за да крадат, а за да освободят куче, което лаело на балкона. Помощта към животното обаче се изразила единствено в това да го изведат и изоставят на улицата.

Неизвестни разбиват вратата на апартамента в понеделник през деня. Единствената цел на нападателите обаче се оказва не ценности от дома, а кучето, оставено на балкона и го освобождават.

Неизвестни разбиха частен дом
Снимка: bTV

Животното е на един от майсторите, наети да ремонтират апартамента в центъра на София. Преди два дни стопанинът му го оставил на колегата си и заминал извън града. В същия ден обаче се наложило и вторият майстор да излезе от жилището за малко. Кучето останало само и изчезнало.

„Колегата, на когото го оставих, каза, че някакви двама се качили и сега трябва да правим цял ден врата. Той е излязъл към 10:30 ч. на работа, значи след 10 часа е станало. Кучето ми е стресирано. Аз също съм стресиран, не кучето, аз повече“, обясни стопанинът на животното Петър Данев.

Това, че кучето е изчезнало Петър разбира от работодателя си и започва да го издирва. Тогава става ясно и че дни преди вратата да бъде разбита, а кучето пуснато на свобода, целият квартал се възмущавал в социалните мрежи, че животното живее на балкона.

„От няколко дни съвсем случайно видях публикация във „Фейсбук“ от една от кварталните групи, съответно веднага се свързах с жената и опитах да ѝ обясня каква е ситуацията и че това, което е написала, просто не е вярно. Съответно беше изписано, че няма прозорци, някакви предположения, че кучето няма храна, няма вода. Опитах се да ѝ обясня, че не са така нещата. Жената беше твърдо решена, че трябва да намери друг начин да се убеди в това нещо“, разказа собственикът на апартамента Божидар Матеев.

Неизвестни разбиха частен дом
Снимка: bTV

Не е известно с какъв предмет е разбит апартаментът, но Божидар предполага, че е с „кози крак“.

„Хората стигат до грешните изводи просто с цел да направят добро или да задоволят собственото си его. Те стигат до такива крайности, които водят до неприятен резултат за абсолютно всички, които са свързани. С майстора работя вече няколко месеца, в постоянен контакт съм с него, постоянно ходя до апартамента и имам представа какви са условията там. Човекът, за съжаление, имаше причини да напусне града за няколко дни, но това не означава, че кучето е оставено без надзор, или без храна и вода“, добави той.

Като заварва вратата на дома си разбита, Божидар се свързва с жената, пуснала поста в социалните мрежи, за да разбере дали тя има яснота къде може да е кучето. Подава и сигнал до 5-о РПУ.

„Впоследствие видяхме, че след като е било освободено от апартамента, е било вързано в близост на около 100 метра до супермаркет, било оставено с една торба храна. Т.е. хората, които са го освободили, са го оставили вързано на 100 метра по-надолу. Каква е логиката да освободят куче от апартамент, за да бъде вързано на улицата?“, попита собственикът на апартамента.

48 часа по-късно кучето, което се казва Рила, е върнато на собственика ѝ. Откриват го работещи в отсрещната сграда. Сега Петър се надява полицията да изиска записите от камерите на сградата срещу апартамента.

Неизвестни разбиха частен дом
Снимка: bTV

„Кучето ще се оправи. Ако сме в Щатите и ако съм тук, ще ги гръмна с пистолета. Но ние се намираме в България. Как трябва да постъпим? Законите да се променят“, добави стопанинът на кучето.

Петър и Божидар вече обмислят как да обезопасят жилището. Жалба за взлома собственикът на апартамента няма да подава в полицията, но отправя апел към всички да не бъдат безразсъдни в опита си да направят добро.