История за доброто, в която главен герой е ученик. Четвъртокласник от Мездра намери портфейл с пари в него и го предаде в полицията. Собственикът е възрастна жена, която е щяла да загуби 1/3 от пенсията си. 

10-годишният Кристиян намира изгубения порфтфейл докато кара колело. 

„Реших да не го прибера в джоба, а да го предам в полицията. Те бяха много развълнувани, че дете на 10 години отива само да предаде портмоне. Не отворих портмонето. Прецених, че трябва да отида в полицията, на тази жена можеше да ѝ потрябват парите за лекарства или нещо друго“, казва Кристиян. 

Сумата не е голяма, но жестът е важен, още повече, че притежателят се оказва възрастна жена. Постъпката на момчето не остава незабелязана и то получава грамота от полицията.

„Определено ме учуди – малко дете на 10 години носи портмоне. Най-лесно би било да вземе парите и да го изхвърли някъде, но той е постъпил достойно като истински мъж. Нашата задача беше по-лесна от неговата. Нямаше документи, но имаше касови бележки и плащания и колегите успяха да стигнат да собственика. Още същия ден върнахме парите и портмонето“, разказва старши инсп. Ивайло Гешев.

„Така сме го възпитали – да е добър, упорит и смел. Като гледам сме успели, поне засега“, казва майката на Кристиян Мариела Тодорова.

10-годишният герой е възпитаник на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Мездра. Оттам казват, че Кристиян е много отговорен и добър. 

„Той е много умен, отличен ученик. Участва активно в живота на училището, зам.-председател е на ученическия съвет. Справя се с всичко и помага на другите“, казва Катинка Диковска, класна на момчето.

„Така се прави история на училището – с добри дела“, казва Галя Богданова, директор на училището.

Кристиян мечтае да стане журналист. Въпреки че го наричат герой, той самият не се определя като такъв. 

„Не се чувствам герой. Казвам на хората - бъдете добри и по-толерантни“, призовава момчето.