Шофьор на градския транспорт е уволнен, след като е позволил на млада жена да кара един от автобусите, без да има нужната категория.

Водачът на автобуса Димитър Димитров, позволил на неговото място да седне Ивайла Методиева, вече е уволнен от длъжност. А клипът е качен по-късно в социалните мрежи.

„Давам си сметка, че това е неправомерно. Направил съм го съзнателно. Това нещо се случва извън маршрута – на място без хора, без движение, без пътници в автобуса. И е било за 20-30 метра, нищо повече. Аз съм бил плътно до нея и мога да реагирам във всеки един момент. Това не е каране, а подкарване на автобус. Позволих го, защото тя има страст и любов към тази професия“, коментира пред bTV Димитър Димитров.

„Това не ми е първото сядане зад волан на автобус, няколко пъти вече съм сядала. И както каза той, съм го подкарала за 20-30 метра. Много от професионалните водачи на автобуси, тролеи трамваи, локомотиви са направили първите си метри именно по този начин. Винаги е било извън маршрута, извън линията, в близост до крайна спирка, и то за 20-30 метра. Продавала съм билети до шофьора, защото има линии, по които няма кондуктори, има и такива, които си тръгват по-рано от работното им време. Никога не съм работила за градския транспорт“, обясни Ивайла.

„При нас постъпи информация за злоупотреба с предоставяне на пътно превозно средство на трето лице. Проверка показа, че наистина е така и към момента шофьорът е отстранен от работа, взети са адекватни мерки. Автобусите са нови и гражданите трябва да бъдат доволни от обслужването. Надявам се това повече да не се повтаря. Чакаме пет нови електробуса да бъдат пуснати през есента“, коментира управителят на градския транспорт в Перник Лазар Вълчев.

Димитър Димитров се извини за случилото се и обясни, че съжалява, а Ивайла Методиева заяви, че ще се запише на шофьорски курс за управление на автобуси.