Мащабно военноморско учение в Черно море тества готовността на държавите от Алианса да посрещат заплахи

След събитията в Крим НАТО укрепва сигурността си по източния фланг с изнесено присъствие на свои части в Балтийските страни и Полша, а за отбраната на Югоизточната част на Алианса е намерено гъвкаво решение: повече учения по суша, въздух и море.

Миналата година бяха проведени 106 ключови учения, а тази са 108, от които 15 са свързани с морски операции, а 12 учения са авиационни.

Снимка: bTV

„Тази мисия е свързана с мерките за подсилване на отбраната, взети от НАТО през 2014 г. и директен отговор на това, което се случи в Крим , но това е мисия в мирно време, държа да подчертая”, каза пред камерата на bTV командирът на 135 експедиционно крило от ВВС на Обединеното Кралство Крис Бол.

Съвместното дежурство на британските екипажи в Констанца започва на 1 май и три дни след това следва първото вдигане на самолетите по тревога от руски разузнавателен самолет.

Британските ВВС участват в учението на постоянната военноморска група на НАТО в Черно море, което се домакинства от Румъния. В маневрите участват 21 кораба, включително и българската фрегата „Дръзки”.

Снимка: bTV

Румънската фрегата „Фердинанд” е флагман на румънските военноморски сили. От нея ще наблюдаваме учението на корабите в Черно море, което се осъществява в международни води на близо 80 мили от румънския бряг.

„Свикнала съм с живота във флота. На 14 завърших военен колеж. Според мен не е важно дали си мъж, или жена, а да харесваш това, което правиш”, смята Щефана Какаш. Тя от 3 години е офицер по навигацията на фрегатата.

На борда се тренира реакция при пожар. Действията по напускане се тренират бавно, но при изключително прецизни инструкции.

Снимка: bTV

Корабите от постоянната военноморска група на НАТО изпълняват и антитерористични задачи и помагат на Фронтекс в борбата с трафика на хора. Затова в морето се тренират и операции по претърсване на подозрителни плавателни съдове.

Натовските кораби в Черно море ще тестват и противовъздушната си отбрана и способностите за борба с подводници.

Снимка: bTV

Очаква ли се руски отговор? „Черно море е отворено море. Ако техните кораби са наблизо в такива случаи комуникираме с тях и ги уведомяваме, че в тази зона има учение и след това всеки си продължава работата”, отговаря командирът на плавателния съд капитан Мариан Йоан.

До момента не е имало инциденти с руските кораби в района.