Огромно свлачище подкопава републикански път в плевенското село Коиловци. Участъкът се намира на 100 м. от центъра на населеното място.

Местните споделят, че автобуси са минавали на косъм покрай дупката. Проблемът идва основно заради проливните дъждове. Някои от местните дори укрепват къщите си с метални конструкции.

Те допълниха, че са подали сигнал до институциите, но все още очакват отговор и действия. От Агенцията "Пътна инфраструктура" обясниха, че по закон дори и да е на републикански път, щом попада в периметъра на селото, свлачището е отговорност на Община Плевен.

Снимка: btvnovinite.bg

Хората подчертават, че кметът си е свършил работата, като е сигнализирал съответните органи, но не зависи от него да се започне ремонтът.

Също така недоволните жители на Коиловци поискаха да се поставят съответните табели и знаци, които да сигнализират на минаващите превозни средства по разрушения път.

По думите на кмета Румен Габров, сигнал е подаден до ресорната общинска комисия в Плевен през април т.г. През март 2018 г. се изпраща писмо, че свлачището се е активизирало.

Кметът допълни, че предстои оглед на мястото от експерти. Румен Габров заяви, че държавата трябва да вземе мерки, защото местните структури не могат да финансират ремонта.

Той обясни, че има високи подпочвени води, които предизвикват проблеми. А хидрогеоложки проучвания помагат за скъсяването на сроковете за ремонтни дейности поне два пъти. Кметът заяви, че от октомври месец 2019 г. проектът трябва да е готов.

Инж. Иван Маринов от община Плевен поясни, че е подписан договор с "Геозащита – Плевен" за извършване на геоложки проучвания, чийто срок е до 31 октомври. До края на тази седмица предстои да бъде сключен още един договор за изготвяне на технически проект и проби, които трябва да приключат до 30 октомври.

По думите на експерта ремонтът може да започне най-рано през март 2020 г. Предстои да се изготви и план за организация на движението. След като той бъде остойностен, ще се поставят съответните пътни знаци и предупредителни табели.