19-годишен нападна медик в Нова Загора.Инцидентът стана в ранните часове на 14 февруари, докато лекарите се опитват да реанимират 48-годишен мъж с тежък инфаркт. Неговите близки са изключително афектирани и се опитват да влязат в залата и нападат фелдшера.

Нападателят е задържан за 24 часа, но е пуснат малко по-късно, въпреки че има досъдебно производство.

„Много агресивен беше синът на починалия и нападна колегата, директно няколко пъти го удари в носа, в окото и аз се опитах да го измъкна от него, изкарахме го извън залата”, разказа д-р Мохамед Даауар.

Кървеше много силно от носа и от окото, беше в стрес, не очакваше такова нещо и не знаеше какво да прави, обясни още лекарят.

„Като котка скочи и си заби ноктите в очите ми, легнах направо на носилката, защото загубих равновесие. Удари ме по лицето, потече кръв, носът ми е счупен”, твърди фелдшерът Митко Щилянов, който е станал жертва на нападението.

„Всички бяхме тук, не бяхме на себе си, викахме, но прилично ли е да ни посягат и да ни бутат лекарите навън, а моят син не е много голям, на 18 е”, обясни от своя страна майката на нападателя.

Фелдшер Стефанова, която също е била на нощно дежурство, твърди че колегата й по никакъв начин не е предизвикал близките на починалия пациент. Всички се опитвахме да ги успокоим, за да не им стане и на тях лошо и на тях да се наложи да оказваме помощ. Те бяха много агресивни, удряха по вратите, дърпаха си дрехите, влизаха в залата и пречеха да работим, разказа още тя.

Това не е единичен случай в Спешното отделение в нова Загора. Миналата година по това време фелдшер също е нападнат, като агресорите влезли направо в диспечерното отделение, което е забранено за външни лица. Нападателите били дядо и внук, като внукът ударил медикът в лицето. Давахме показания в полиция и прокуратура, но не е ясно дали има наказани, обясни нападнатият фелдшер.

Д-р Хусеин Калаш – началник на Спешното отделение, посочи, че персоналът се страхуват да идва на работа и иска по-тежки наказания за нападателите.