Грандиозни тържества, литийно шествие и откриване на спортна зала се организират по случай 200-годишнината на най-старото училище във Враца - гимназията „Христо Ботев“.

Подготовката за тържествата е започнала много отдавна, а учебното заведение има троен юбилей - 200 години светско образование, 175 години като класно училище и 115 години като гимназия.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние имаме и съответното признание от Националния музей по образованието, съответните документи, че можем да честваме тези годишнини. Наистина това е значително в историята и развитието на училището“, каза директорът на гимназията Виктор Кръстев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние няма как да избягаме от проблемите, които днешния ден създава, но се опитваме да ги решаваме, защото на много пъти съм казвала, че това не е просто кварталното училище. Това е институция. Подхождаме изключително отговорно към това, защото 200 години нали разбирате, че звучи много сериозно в този град, в който Османската империя бил малък, но типично български град“, казва главният учител историчката Мая Антова.

В гимназията са работили видни възрожденци като Петко Рачев Славейков и Кръстьо Пишурка.