70 години балет в Стара Загора отбелязва трупата към най-стария извънстоличен оперен театър в България. Освен с впечатляваща изложба, разказваща за историята на грациозното изкуство, балетната трупа в Стара Загора отбелязва юбилея с поредно любопитно заглавие - "Спящата красавица".

Балетната трупа на старозагорската опера е най-многонационалната в България - в нея танцуват изпълнители от 13 държави. След 3-месечни занимания онлайн заради противоепидемичните мерки, отскоро репетициите пак са в балетна зала. 

Съставът на трупата е от 2016 г. Тогава балетът на Държавната опера в Стара Загора е поверен на възпитаничката на всептизнатата Петербургска балетна академия “Ваганова” - Силвия Томова. Три години след началото, Томова си спомня първия път, когато прекрачва прага на репетиционната зала в Стара Загора. 

Днес тя не може да каже кое е било по-трудно - осигуряването на перфектни условия за репетиции, окомплектоването на групата, подсигуряването на необходимата екипировка - палци, костюми за балерините и балетистите...

Новото предизвикателство пред трупата сега е "Спящата красавица". А изпълнителите казват, че сега голямото им желание е отново да се съберат с публиката. Защото това, което правят, е предназначено за нея. 

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!