Неправилно поставените знаци и тяхната липса може да доведат до трагедия. Част от абсурдите в Монтанско са пътни знаци в повече, лиспсващи такива, както и нелогично поставени.

Републиканският път за село Горно Церовене е един от малкото новоремонтирани пътни участъци в областта през последните години.

Снимка: bTV
След три знака пресичане на път с предимство вляво и хоризонтална маркировка за престрояване, път наляво… няма. И макар да го няма, липсващият път е обозначен със знаци.

Снимка: bTV

Така пътните обозначения в този участък се оказват подвеждащи и излишни, както излишен се оказва и знак на едно от най-натоварените кръстовища в Монтана.

Според автоинструктора Владимир Илиев, който е и член на общинската комисия за пътна безопасност, знаците за път с предимство и път без предимство са нелогични.

Снимка: bTV
"Не може от една страна пътните знаци относно предимство да са различни. Трябва да има един и същи знак, а тук де факто има два различни знака: ето го единият и оня скритият, дето е зад табелката - друг знак, касаещ пътя с предимство. Оня вторият е в нарушение, поставен и трябва да се махне. Не е нужен тоя знак“, каза Илиев.

Снимка: bTV

На друго кръстовище Владимир ни показва липсата на знаци.

Снимка: bTV

„По силата на Наредба номер 18 за поставяне на пътни знаци, член 54, на това кръстовище пътят с предимство трябва да бъде обозначен. Да виждате тука такъв знак, че има път с предимство?", коментира Илиев.

Случаите ще бъдат разгледани на следващото заседание на Комисията по безопасност на движението, ни отговориха от Община Монтана.

Снимка: bTV

И докато на това кръстовище подобен знак липсва, в бойчиновското село Мадан го има в излишък – там на уличка с дължина около 300 метра само от едната страна има цели девет броя. Престараването придоби национална известност.

Улицата води към гробищния парк, а обитаемите къщи на нея са две. Едната е на Пламен Цветанов.

"Бях на работа и нямах представа за монтирането на тези знаци. И когато видях се учудих, като всеки един", споделя Пламен.

Снимка: bTV

"Ами проектантът - той от София е гледал сигурно отгоре и ги е наслагал. Иначе улицата е перфектна. Една-единствена улица в Мадан да е хубава и те - знаците да я загрозят“, казва Илия Димитров, жител на с. Мадан.

Още по-парадоксално от броя на пътните знаци е, че на единственото място, на което трябва да има такъв знак, той липсва.

Ремонтът на улицата е финансиран, извършен и одобрен по европейски проект за развитие на селските райони.  "Предстои приемателна комисия, която се състои от доста институции, те ще преценят да останат или да не останат. За мен също не е редно да останат тия знаци, но след като е одобрено в количествено-стойностната сметка на разплащателния орган, ние сме длъжни да го изпълним. В крайна сметка тия знаци и на никого не пречат, така че няма да объркат никого или да застрашат участниците в движението“, смята Светлин Сретениев, кмет на общ. Бойчиновци.

Заради тези и други подобни несъответствия, автоинструкторите съветват: Винаги се оглеждайте на всички страни и невинаги се доверявайте изцяло на знаците и пътната маркировка.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!