Археолози разкриха находки на повече от 5000 години на крепостта „Калето“ край Мездра. Тя е известна като „вратата към Северозапада“ заради стратегическото си местоположение в древността.

Директорът на Врачанския исторически музей Георги Ганецовски и екипът му се опитват да възстановят начина, по който са живели хората още от времето на праисторията.

„Асансьорът на времето ни отведе до края на каменно-медната епоха. Това е финалът на пето хилядолетие преди Христа. Малко по-късно, тук говорим за средата на четвърто хилядолетие, е изключително любопитен епизод от историята на нашия край, защото има твърде малко изследвания за този времеви период. Ние в археологията го наричаме „тъмните векове“ заради малките познания. А точно тук на „Калето“ попадаме на изгорели сгради с целия инвентар в тях именно от този период, което е абсолютен шанс“, разказва археологът.

Снимка: bTV

Все още не са открити човешки останки. Въпреки това, учените твърдят, че предметите, които откриват от тях, дават достатъчно ценна информация.

Сред находките е незавършен двоен чук, който според археолозите е бил предназначен за скиптър. Той би трябвало да бъде носен от човек със специален статут. Причината оръдието да не бъде довършено е драматично събитие или сблъсък с военни действия, според ексерите. За това подсказва и намерения връх за стрела, изработен от кремък.

„Тук попаднахме и на ателие за обработка на кожи. За това говорят многото инструменти като кремъчни стъргалки. Тъй като говорим за тясноспециализирани ателиета, действително до момента сме открили металургична работилница за обработка на най-ранния метал, на мед“, разказва Ганецовски.

Вивиана Митева също е част от екипа, който работи на крепостта „Калето“. „Какво нямаме ние, което те имат – време. С това време и с тази любов, с което са изработвали абсолютно всички костни, а и ремъчни артефакти, тази духовна развитост, това чувство, което са имали, ние сме го загубили някъде във времето“, заяви тя.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!