Надзирателите и съдебните охранители излизат на предупредителен протест. На този фон ще се състои среща с властта в сградата на министерството на правосъдието.

Стотици служители на системата на затворите и съдилищата ще проведат протестни демонстрации в 18 града на България. Протестите ще се проведат пред съответните сгради на министерството на правосъдието по месторабота, под надслов „Продължаваме протеста“ и няма да възпрепятстват по никакъв начин работата на структури и звена в които се провеждат.

В протестите ще се включат свободни от изпълнение на задачи служители на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и  Главна дирекция „Охрана“ от София, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Варна, Пазарджик, Шумен, Видин, Велико Търново, Враца, Бобов дол, Белене, Ловеч, Кърджали, Елхово, Силистра, Бургас и Бойчиновци.

В някои от населените места кампанията ще премине под обща организация и с участието на полицаи, пожарникари и служители на МВР членове на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Причината за недоволството са ниските заплати в сектора и недостигът на персонал. „В затвора като стажант се започва с 800 лева заплата, като по-късно тя става 1200 лева“, поясни Емил Велков, председател на синдикалното дружество на Централния софийски затвор.

„Риск има. С този намален състав се получава натрупване на отпуски, не можем да си ползваме отпуските за годината“, допълва той.

Любомир Йорданов е наздирател в Центрания софийски затвор. Заплатата му е около 1400 лева. „Стачкуваме за по-добри условия на работа, за по-добри възнаграждения“, каза той.

Буквално минути след протеста вицепремиерът Асен Василев пое ангажимент за заплатите на надзирателите да бъдат увеличени. 

Представители на служителите на затворите бяха приети днас на среща в Министерството на правосъдието. От министерството казаха, че също искат увеличението н заплатите и са предложили съвместна работна група, която да направи анализ за целта.

Надзирателите планират национален протест за 12 юни.