На входа на село Владимир ни посрещат кучешки лай, неприятна миризма и купчини чували от храна. Там в импровизиран приют се отглеждат около 350 четириноги.

В близост до него обаче се намира вододайната зона на селото и хората се страхуват за качеството на водата си.

Кауза… отвъд закона

От 10 години насам Аделина Александрова се грижи за безстопанствени кучета. Тя е превърнала дворовете на двата си имота в кучешки приют, който обаче е с нелегален статус.

‘‘Моята кауза са бездомните животни. Определено не са домашните, но така потекоха събитията тук, че се стигна до там да събирам всички домашни кучета на околните села.‘‘, споделя Аделина Александрова.

Снимка: bTV

Собственичката осъзнава, че това което прави е нелегално, но твърди, че няма друг избор заради любовта към животните. Кучетата живеят в къщички, някои са в клетки, но има и такива, които са свободно пуснати.

Снимка: bTV

Всеки месец Аделина изпраща около 20 кучета за осиновяване. Преди това животните престояват 30 дни в легален приют в Перник, регистрират се, ваксинират се и отпътуват за Швейцария и Германия. На тяхно място идват все повече нови и къщичките винаги са пълни.

Снимка: bTV

Броят на четириногите е между 350 и 400.

Аделина дори е започнала да строи къщички на територията на общинска земя. Някои от клетките навлизат в зоната на пътя.

Снимка: bTV

Обяснението й е, че ги е сложила, за да привлече вниманието на институциите. По думите й тя желае да премести кучетата и да основе легален приют, но не е намерила подходящо място.

Рано или късно ще се случи инцидент

Живеещите наблизо негодуват, защото се притесняват, че водата им може да бъде замърсена, тъй като приютът е недалеч от вододайната зона на селото. Някои казват още, че се страхуват да преминават свободно по улицата заради кучетата, които се разхождат свободно там.

Снимка: bTV

"Когато има толкова много кучета то ще се случи инцидент. Рано или късно. Дали ще е ухапан човек, дали ще е бутнато куче от кола", подчертава Бисерка Георгиева, жител на селото.

Снимка: bTV

Хората са подали сигнали до Община Радомир и са направили подписка, с която желаят кучетата да бъдат преместени.

Има ли решение?

„Информирана е Басейнова дирекция, взети са проби, които на практика не ни успокояват, защото за момента водата е чиста, но това въобще не успокоява никой след като там има съприкосновение с множество животни“, обяснява кметът на Община Радомир Пламен Алексиев.

Снимка: bTV

От общината обаче нямат конкретно решение на проблема. Те не разполагат с общински приют и не знаят как биха могли се справят с такъв голям брой кучета.

Снимка: bTV

Сезирали са Районна прокуратура Перник и е образувано досъдебно производство.