Ситуацията около брекзит не беше по-различна през март, когато бившия премиер Тереза Мей се споразумя с Жан-Клод Юнкер. Срокът за Борис Джонсън сега е прекалено малък, това заяви политологът Георги Киряков по повод сключената сделка за развод между ЕС и Великобритания.

За „Тази сутрин” той обясни, че ако се стигне до т.нар твърд брекзит ще пострадат и двете икономики. Причина за това ще са налагането на мита и инфлацията.

„Между двете страни има огромен стокообмен. Така ще се намали и производителността на някои продукти, например компоненти на самолетната компания „Еърбъс”, която произвежда на територията на няколко страни”, допълни той.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Киряков въвеждането на точкова система, при която ако искаш да работиш, трябва да покриеш даден тест, във Великобритания (подобна на тази в Канада) би затруднило хората.

Преводачът Мариана Хил смята, че различното в ситуацията е, че този път председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер не разполага с 6 месеца да преговаря и лавира. Според нея решението от вчера е ултимативно.

Освен това Хил обясни, че напъдените от Борис Джонсън консерватори трудно биха се върнали в партията. Въпреки това не изключи подобен сценарий.

По думите ѝ основната опозиция в британския парламент в лицето на Лейбъристката партия също иска сагата брекзит да приключи.

Снимка: btvnovinite.bg

Хил подчерта, че електронното правителство на Обединеното кралство ще се справи с това да даде статут за пребиваване на гражданите. Според нея и българското посолство в страната има добра кампания за сънародниците ни на Острова.

Преводачът обясни, че последната реч на кралица Елизабет II е била различна и именно, защото тя е „държавният печат”, нейните думи могат да повлияят на решението на Уестминстър.