Камера проследява гнезденето на двойка щъркели - Снежи и Ростислав. Птиците живеят в самоковското село Ярлово, откъдето се излъчват денонощно кадри от живота им.

В селото има три семейни гнезда на щъркели. Двойката вече има три яйца, които се очаква да се излюпят през втората половина на май.

Наблюдението от камерите на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) ще продължи до излитането на малките от гнездото.

„В средата на месеца има вече снесени яйца в гнездото и сега щъркелите са в процес на мътене. Вероятно ще продължи около месец и малко, така че към края на май – към 25-и, очакваме да се излюпят първите щъркелчета“, обясни Димитър Градинаров от БДЗП. 

По думите му хора от цял свят вече гледат денонощно целия процес на камерите.

„Ние поставяме камерата в началото на сезона. Обикновено идва първо мъжката птица, след няколко дена идва и женската, започват едни много интересни любовни игри. В момента мътят, разменят се по няколко пъти на ден и обръщат яйцата“, разказа Димитър Градинаров.

„Идеята на камерите е да обърнем внимание на нашия проект „Живот за птиците“, в рамките на който ще бъдат сложени 900 платформи, които да обезпечават щъркеловите гнезда – да ги пазят от токови удари, а и гнездата са тежки, това се прави съвместно с големите енергоразпределителни дружества“, казват от БДЗП. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!