Борба срещу незаконното паркиране върху дюни и плажове в Шабла и населените места на Северното Черноморие. Въпреки поставянето на нови табели законови неуредици пречат нарушителите да бъдат спрени.

Снимка: bTV

В Крапец бетон няма, но пък има паркирани автомобили върху дюните. Плажната ивица е огромна територия – 575 дка. В нея се сливат активна плажна зона, бели, сиви и обезлесени дюни без ясни граници

„Според настоящия регламент този имот се води морски плаж. Всички пътни превозни средства тук следва да бъдат нарушители и да бъдат санкционирани, включително тези, които идват само за плажуване и тези, които пребивават тук със своите каравани“, каза кметът на Шабла Мариян Жечев.

На плажа има дори път, който обаче не съществува по документи. Ако не използват коли, посетителите трябва да вървят до плажа около 5 км, което го прави неизползваем.

„Това е най-големият проблем – пътят, който въобще не е отразен в кадастъра. По него преминават автомобили, той е лесният достъп до плажа на всички туристи. Това, че той не е картиран компрометира и работата на органите, които следва да санкционират. Министерството на туризма предлага активна плажна зона, до която няма как да стигнем, защото един път не е картиран“, допълва кметът на Шабла.

Снимка: bTV

Служители на районното управление в Каварна обхождат всички плажове. Съставени са множество актове за административни нарушения и протоколи за полицейско предупреждение. 

„Проблемът е, че около 90% от издадените наказателни постановления бяха отменени от съда, защото извършителите заявяват, че не знаят, че се намират на плажа. Това е достатъчно основание, тъй като нарушението може да бъде извършено единствено умишлено. Можем да ги санкционираме, но не можем да ги махнем оттук“, казва гл. инспектор Васил Ялнъзов, началник на районното управление в Каварна.

Минимумът на глобите за нарушители е 1000 лв., но голяма част от тях се отменят в съда.

 

Общината е поставила информативни табели, които посочват началото на морските плажове. Кметът е възложил цялата необходима информация да бъде поставена на сайта на общината. Според кмета трябва ново картиране на дюните. Предстои среща на местната власт с министерствата на околната среда и водите и на туризма.