„Лек ултиматум се чу в изявлението на Бойко Борисов вчера. Той каза или ГЕРБ, или отиваме на избори, може би трябва да е по иновативен в подхода си.“ Това коментира Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в СУ.

Според нея лидерът на ГЕРБ е трябвало да предложи определени 5 или 10 теми, приоритети или конкретни дейности, по които да започнат преговори.

Тя предрече и възможност за разпад на ПП-ДБ на три части.

По думите на Мирослав Севлиевски, който е бивш министър на енергетиката, Борисов се опитва да е лидер на повече хора и на тези извън ГЕРБ.

„Може би правителството, което ще се състави, ще трябва основно да се занимава с ония хора, които не са гласували, защото те са голямото мнозинство. Тези, които са гласували, за партиите - вероятно ще изтърпят всичко, което партиите направят. Но онези, които не са гласували - надали имат търпение вече да изтърпят каквото и да. Затова дават сигнали дали с „Възраждане“, дали с „Величие“. Гласувалите за „Величие“ по-скоро ги избраха като пародия на българската политическа система, смята той.  

Петър Чолаков, политолог и социолог в Института за философия и социология – БАН.

„ГЕРБ и ДПС могат да направят правителство с малко мнозинство, проблемът е, че то трябва да има легитимност“, коментира пък Петър Чолаков, политолог и социолог в Института за философия и социология – БАН.

Иначе, според него, Борисов ще се превърне в заложник на Пеевски.

„Големият въпрос е социологически и политологически -  защото се питаме защо скачат нагоре или се повяват на сцената партии като „Величие“. Защо това нещо се случва. Случва се, защото в България специфичното е, че тези партии, които трябваше да демонтират модела ГЕРБ-ДПС всъщност легнаха на ГЕРБ и на ДПС и станаха един мост, по който тези св изтърколиха и минаха отгоре“, каза той.