33-годишен българин загина при нападението в германския град Ханау, близо до Франкфурт. Той е живеел там през последните две години.

Калоян Велков стана случайна жертва на 43-годишния германец Тобиас Ратиен. Общо 11 души загинаха в стрелбата.

Снимка: btvnovinite.bg

Сред тях и самият нападател. Той е имал крайнодесни възгледи, става ясно от намерени в дома му послания.

Станаха ясни мотивите – ксенофобия, омраза и расизъм. Във фаталната нощ българинът се оказва в едно от заведенията, станали мишена на нападателя. Около 22 ч. в сряда Ратиен открива стрелба в наргиле бар в центъра на града.

Снимка: btvnovinite.bg

Убива петима души, след което се качва на автомобила си, кара около 3 км, насочва се към друго заведение и продължава да стреля безразборно.

Малко по-късно полицията открива неговото тяло, както и това на майка му в семейното им жилище. Разследването на германските власти показва, че оръжието е закупено от онлайн магазин през.

Това породи дискусии за затягане на мерките за търговия на оръжия в мрежата.

Политиците в Германия осъдиха случилото се. Ангела Меркел дори заяви, че омразата е отрова. През октомври миналата година също имаше престъпление с расистки мотив – тогава уби двама души в град Хале. Той отново беше с крайнодесни възгледи.

Снимка: Reuters

Българският генерален консул във Франкфурт Антоанета Байчева заяви, че разследването продължава, но всички доказателства показват, че извършител е Ратиен.

„Оставил е писмо, в което признава деянието си и изразява крайнодесни възгледи. Ксенофобия, омраза, расизъм са мотивите му за стрелбата. Във видео той напада мигрантите от арабските страни и Турция. Твърди, че в Германия има тайни служби, които управляват страната и други конспиративни теории“, добави тя.

Българинът е от в врачанското село Люти дол. Съпругата му Хариета Колева, с която е бил разделен, но са били в добри взаимоотношения, все още живее тук, заедно с детето им. По думите ѝвчера около 6 ч. сутринта е било потвърдено, че Калоян е сред жертвите в стрелбата.

„Негова първа братовчедка ми се обади и ми каза, че е станал инцидент. След около час той беше първият идентифициран“, каза жената и обясни, че бившият ѝ мъж живее от две години в Германия, а собствениците на бара, в който е станал инцидентът, са негови приятели.

Снимка: btvnovinite.bg

Хариета обясни, че е била при него в Ханау, направило ѝ е впечатление, че градът е спокоен, а Калоян не е имал странни познанства. Тя добави, че бившият ѝ мъж е работил като шофьор на бетоновоз.

Негови приятели разказаха, че преди 20 дни той си е бил в България. Похвалил се, че живее добре, но работи много. Братовчедката на Калоян Васка Велкова разказа,  че е разбрала за стрелбата от неин приятел, който я призовал да си стои вкъщи.

„Веднага започнах да звъня на Калоян, писах му есемеси. В 1:30 ч. отидох на място. Стоях до към 4 ч. там, но казваха, че са починали някакви турци и няма българин. Звънях в полицията, сутринта стана ясно, че е починал. Калоян е работил в заведението като барман“, смяната му е приключвала в 2 ч.“, каза братовчедката на Калоян.

Снимка: Reuters

Веска обясни, че е ходила във въпросното заведение. По думите ѝ там ходят мигранти. Не познава българката, която е собственик на обекта.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!