Украинският посланик Виталий Москаленко е поискал официално с нота оръжие за Украйна от външното ни министерство, но още няма отговор. Това заяви в ексклузивно интервю за "Тази сутрин" самият той.

"Имаме необходимост от въоръжение, става дума за гаубици и ракетни системи - съветско старо въоръжение, с което можем да боравим", каза Москаленко. 

"В петък изпратих нотата. Отговор не е възможно да се получи за такъв кратък период, но аз ще пратя подобни апели и към други съответни институции например като Министерството на отбрана", обясни още украинският посланик. 

Министерството на външните работи по-късно потвърди, че е получило нотата на украинския посланик. Оттам уточниха, че предстои тя да бъде препратена до компетентните ведомства.

Москаленко обясни още, че наистина 80 танка ще се ремонтират у нас.

Той коментира и преместването на бежанците у нас.

"Българският народ прояви изключителна емпатия и много добро отношение към украинските бежанци, десетки хиляди жени и деца, затова ние сме много благодарни на приятелска България", каза той.

Според него правителството и вицепремиерът Калина Константинова са се справили със задачата за преселването на бягащите от войната. 

Москаленко заяви, че бързо се дава временна закрила на бежанците, а проблемите, свързани с големите опашки, които видяхме при настаняването в буферни зони, са нормални в тази ситуация. Според него има повече проблем с детските градини. 

Украинският посланик не се ангажира да предположи колко ще продължи войната, но заяви, че украинците са готови да отбраняват земята си. 

"Преди няколко дни руснаците завзеха 70% територия на Северодонецк. Буквално за вчерашния ден в контраатака на украинските 50% на Северодонецк е отново отвоювана", каза още Москаленко. 

Гледайте целия разговор във видеото.