Улица във Враца e в окаяно състояние вече месеци наред, след като е положена канализация. С кратерите се борят хора и автомобили. Особено трудно е за 24-годишен младеж в неравностойно положение, който почти не може да стигне до центъра на Враца.

Недостъпна улица
Снимка: bTV

Улица „Димчо Дебелянов“ във Враца не е ремонтирана от 40 години. 

„Трудно минаваме, след дъждовни дни е още по-трудно проходимо. Трябва да заобикалям, да въртя напред-назад, на зигзаг. Иместа, на които даже не бих рискувал да мина“, каза Даниел Маринов, който се придвижва с инвалидна количка. 

Улицата е в това състояние от февруари, когато фирма идва, за да постави тръби за канализация. Разкопават я два пъти, но не я асфалтират. 

„Улицата или е в кал, или е в прах. Дишаме прах или газим кал. За мен е по-добре да газя в кал, отколкото синът ми да диша прахоляците. Той е с астма“, каза Георги Иванов.

Освен трудния достъп и замърсяването, липсват и отводнителни шахти. 

Недостъпна улица
Снимка: bTV

„Извикахме човек от ВиК и му казахме, че няма отводнителни шахти. Каза ни да напишем писмо до управителя на ВиК“, разказа Вергиния Маринова, майка на Даниел.

„В проекта беше обявено, че ще има 100% възстановяване на асфалтовата настилка. След завършването на водния цикъл, от управляващи органи, от ВиК не одобриха средства за възстановяване на цялостната пътна настилка, само траншейно“, каза Цветан Стойчков, зам.–кмет на община Враца.

Министерството на околната среда и водите, управляващ орган по проекта за канализация, е отказало на общината цялостно асфалтиране в размер на 85 хиляди лв. Отпуснати са средства само за частично възстановяване. Още в понеделник от ВиК - Враца могат да започнат да възстановяват настилката, но само върху изкопите. 

Хората настояват улицата да бъде възстановена изцяло. От общината обаче заявиха, че това трябва да стане с тяхно собствено финансиране, което към момента не е налично.