Полицаите в Сливен вече следят за нарушения не само на пътя, но и в социалните мрежи. При последния случай шофьор е открит и санкциониран след публикуване на клип във Фейсбук за опасно шофиране на оживено кръстовище.

Снимка: bTV

„Много от хората го правят за събиране на лайкове. Ежедневно сме във всички социални мрежи, следим какво се случва и незабавно взимаме отношение. Продължаваме, защото има ефект. Най-вероятно тези хора си мислят, че щом на дадено кръстовище няма полиция, ще останат безнаказани, което не е така. Надявам се все повече хора да предоставят такива клипове и то директно на нас“, казва Илиян Николов, главен инспектор „Пътна полиция“-Сливен.

Чрез социалните мрежи те разбират и за поредното опасно нарушение на пътя. 

„На клипа се вижда как водач на лек автомобил в един от най-натоварените часови диапазони изпреварва цялата колона, като навлиза в насрещното, отнема предимството на автомобил и създава реална опасност от произшествие, в последния момент успява да се прибере. Много лесно го открихме и незабавно беше санкциониран“, разказа главен инспектор Николов. 

На водача е наложена парична глоба и отнемане на контролни точки.

По думите на гл. инспектор Николов най-честите нарушения са преминаване на червено и пътуване без колан. Той коментира и зачестилите случаи с деца зад волана.

„Родителите не осъзнават самото деяние, изключително опасни са както за себе си, така и за своите деца“, казва той. 

При шофиране на непълнолетен наказанието е прекратяване на регистрацията на автомобила за шест или 12 месеца и парична глоба за собственика.