Пиесата "Федра", стъпила върху древногръцки митове и легенди, ще бъде представена на сцената на Античния театър в Пловдив на 29.09.2021 г. Досега постановката е играна основно в театър "Азарян". 

Според Бойка Велкова, режисьор и изпълнител на главната роля, въпросите, поставяни в древногръцката митология, са вечни и могат да бъдат зададени и днес.

"Добрата драматургия винаги прави това. Един от въпросите, който можем да си зададем в забързаното си ежедневие, е за баланса между мъжа и жената, за мъжкото его, което трябва да се успокои, да бъде по-разбиращо вътрешния свят на жената, която пък трябва да е по-търпелива, женствена, даваща и разбираща. Друг въпрос е способен ли е днешният човек да обича, или се крие зад егоизма на илюзията си", каза Бойка Велкова.

По нейните думи пиесата се е играла за първи път през 428 г. пр. н.е. в Атина, а Античният театър в Пловдив е  копие на тогавашния театър там. 

"Тези древни митове и легенди са приказки за богове, хора и всемира, в които щастието е мимолетно. Цялата световна драматургия стъпва на тези митове и легенди", уточнява тя.

Сценограф на постановката е Бояна Бъчварова, а музика е на Теодосий Спасов. 

"Тези текстове помагат и в личния живот. Ако имаш очи да четеш добре текста и уши да слушаш партньорите си, може да стигнеш далеч в собственото си развитие", споделя актрисата, която скоро отпразнува перлена свата с Теодосий Спасов. 

Още за постановката вижте в Ladyzone.bg: