Частните капиталови фондове трябва да работят с гарантирана доходност и на доброволен принцип. Това коментира Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания и бивш министър на труда и социалните грижи.

Според него само у нас със закон сме задължени да влагаме парите за пенсия в тях.

„В България се въвеждат капиталови фондове, но със закон, за разлика от другите страни, където човек отива  в капиталовия фонд на базата на това, че се конкурират и му предлагат по-добри условия. Тук задължиха всички хора, родени след 1959 г., да внасят парите си в частни пенсионни фондове. Това не е допълнително пенсионно осигуряване, тъй като на практика парите от първия стълб бяха взети и дадени на тези частни фондове да ги управляват“, обясни Коралски.

Фондовете не гарантират положителна доходност, те не могат и не са длъжни да гарантират запазването на парите, това е нормативно тяхно дадено право, каза още той.

„При това положение вадят своята печалба от акциите и инвестиционни такси, които взимат от парите на хората с увреждания, от тази печалба, тогава, когато приходите им формират печалба – до 48% печалба от социална дейност, коментира бившият социален министър.

Относно увеличаването на минималната пенсия до 300 лв. от догодина експертът смята, че на този етап това е справедливо.

„Проблемът е, че дори и да си внасял на минимална работна заплата с ниска квалификация  – чистачи и други, се движат около минималната, при сегашното изчисляване няма никога да достигнат до минималната пенсия. Така че той е бил изряден към системата, но системата не е направена по начин, че да го отрази. Когато говорим за минималната работна заплата – тя би трябвало да бъде накъде около 800 лв., за да може тогава преизчислено да достигне до минималната пенсия“, обясни още Коралски.

Вижте целия разговор във видеото.