През ноември миналата година при мащабна полицейска акция, проведена в няколко държави, са задържани 49 души. Сред тях и двама българи. Според разследващите всички те са участвали в международен канал за трафик на дрога.

През ноември 2022 г. паралелно в няколко държави се провежда полицейска операция. Целта на униформените е едновременно и изненадващо да задържат мъжете, за които имат подозрения, че са част от организирана престъпна група, занимаваща се с кокаин.

„Знаем за съществуването на тази група от 2018 г. Има участие и на българи в нея. Не само са задържани сега в тази операция, има участие и в други операции със същите характеристики. Става дума за задържания в Малага“, казва Луми Вакеро от Централното оперативно звено на Гражданската гвардия в Испания.

Снимка: bTV

Точно защото има заподозрени българи, в разследването участва и българската полиция.

„Нашето съвместно разследване започна в началото на миналата година. Стартирахме със съвместни мероприятия, започнахме с обмен на информация, координирахме общи действия“, обясни комисар Христо Донов, началник отдел „Наркотици“ в ГДБОП.

Снимка: bTV

„Трябваше да разберем и да идентифицираме кои са хората, които отговарят за закупуването. Кои са тези, които го подготвят дрогата още от мястото на тръгването ѝ – обикновено Южна Америка и следователно кои са хората, които тук в Европа отговарят за дистрибуцията ѝ“, обясни от своя страна Луми Вакеро.

Така - в началото на ноември, на испанска земя са и българските полицаи от ГДБОП, за да участват в арестите на сънародниците ни.

Още за българската следа и схемата гледайте във филма на Владислава Тричкова след централните емисия новини в събота.