Доказването на български произход при кандидатстването за гражданство е съпроводено с голям корупционен риск, като от години има сигнали за неуредици, но едва през последната година проблемът е придобил международен мащаб. Това коментираха в студиото на „Тази сутрин” журналистът, политик и бивш разузнавач Велизар Енчев и бившият зам.-председател на Държавната агенция за българите в чужбина Спас Ташев.

Вчера над 20 души, сред които – и сегашното ръководство на структурата, бяха арестувани във връзка с разследване за документни и длъжностни престъпления и корупция.

Енчев посочи, че във френския печат през пролетта на тази година е излязло обширно разследване за търговията с европейски паспорти на българска територия и за лицата от престъпния контингент, които се възползват от нея. Журналистът посочи, че според публикацията „един вицепремиер националист и поне един министър са замесени в търговията с паспорти”.

По думите му ДАБЧ е под надзора на Валери Симеонов (НФСБ), но от 2014 г. до момента за всички началници на агенцията е гарантирал Красимир Каракачанов (ВМРО).

Френската медия базира своя текст в голяма степен на сигналите на уволнения експерт от Дирекция „Българско гражданство” в правосъдното министерство Катя Матева. Тя е писала до ред европейски институции, ДАНС и премиера с конкретни данни. По-късно и тя, и съпругът й са уволнени от постовете си в държавната администрация.

Енчев я цитира, като каза, че „основен източник на пари за ВМРО е услугата за продажба на българско гражданство на македонци”, като в това са замесени две фирми за преводи и адвокатска кантора.

Той посочи, че в офиса на един от замесените са били открити празни бланки. Става дума за човек, който има кабинет в съседство на този на Каракачанов и който е нещатен сътрудник на депутат от националистите.

Енчев също е започнал кореспонденция с европейските институции по въпроса. Според него именно външният натиск е довел до вчерашната акция в ДАБЧ.

„Българските медии изобилстват с публикации от поне 10 г. за очевидни проблеми в системата по предоставяне на българско гражданство”, посочи и Спас Ташев, като призна, че е бил „предаден” в опитите си да се справи с корупционните практики.

Като експерт към ресорната парламентарна комисия той е виждал сигнали за рушвети, но искани от посредници, а не от служители на ДАБЧ. Ташев обаче посочи, че знае за недопустими практики с цел забавяне на тези, които не си плащат – изпращане на актове за раждане в Института по криминалистика на МВР и, даже и експертите да установят, че документът е истински, след това пред МП от агенцията да твърдят, че става дума за фалшификат.

„Най-голям въпрос трябва да бъде какъв е ефектът от това, че сме дали 153 000 паспорта. Под 5% от лицата, получили българско гражданство, живеят на територията на България”, коментира Ташев.