Понеделник е първият ден от "Зелената седмица" на bTV, в която поставяме фокус върху устойчивия начин на живот. Днес голямата тема е храната.

Като че ли постоянно се борим за баланса между бетона и природата - особено в София, където зелените кътчета са все по-малко. Оказва се обаче, че между блоковете на столицата кипи земеделие и успешно се развива пчеларство.

Няколко споделени градски градини за поредна година ще дадат реколта от различни зеленчуци и плодове. В София са общо седем.

Една от най-старите е тази в "Студентски град". "Споделена градска градина 1" изниква между блоковете преди 5 години.

Доброволците показват подходящи места за засаждане между блоковете. Илияна Георгиева е помогнала за създаване на 6 микроградини.

„Съответно ние отиваме. Помагам им с дизайна - какво и къде да сложим. Ако има разсади, семена носим и правим първите копки. И оттам насетне те си се справят. Ние имаме фейсбук страница - "ГРАДИНСКО ЦАРСТВО". Могат да ни пишат“, коментира тя.

Доброволци постоянно обхождат и маркират места, подходящи за засаждане на култури. С помощта на „Софияплан“ изготвят и  интерактивна карта. Всяко място е обозначено и дава информация подходяща ли е почвата и има ли достатъчно светлина.

Освен градини в София спокойно се гледат и пчели. На по-малко от километър от НДК Александър Петров има 8 кошера.

„Ако един силен кошер остане през цялото време до липите в "Лозенец" за сезон може да събере 30 кг липа. Мед. Един кошер. София е много благодатно място за пчели, защото има адски много дървета, които цъфтят по различно време. Има постоянно паша. Има градинки с глухарчта, детелини и т.н. Цял сезон. Виждате какъв бурен летеж има около кошерите. Като свърши акацията, ще започнат липите“, казва Александър Петров.

Собственоръчно е хванал всяко едно пчелно семейство. Тази година също има няколко.

„Ако сложите празна кутия с пити и малко аромат на лимонена трева ще се нанесе семейство вътре. Имам хванати едно семейство във "Фондови жилища". Едно в "Младост" на петия етаж на балкон. Имам едно хванато на друго място близо до „Орлов мост“ и един рояк прибрахме онзи ден зад Художествената галерия от едно дръвче. Тоест – четири“, коментира още Александър.

Оказва се, че пчелите в София се развиват дори по-добре, отколкото в провинцията.

„Няма толкова пестициди. Ние с брат ми се занимаваме с кошерите. Той миналата година пробва едни кошери да ги занесе близо до слънчоглед до село до София. Резултатът беше, че медът, който събра и им остана в корпусите направи така, че всички семейства, които бяха на слънчогледа, измряха през зимата, но всички градски семейства, които не са излизали от София, са живи и в момента са супер силни“, разказа още Александър.