На протест се вдигат жителите на мездренското село Типченица, след като от месец и половина нямат годна за пиене вода. От местното ВиК твърдят, че нямат вина и спасяват положението с водоноски.

Хората разказаха пред камерата на bTV, че единствено до чешмата понякога стига вода, но тя е мътна. Има и изгорели заради тинята бойлери, налага се хората да мъкнат кофи.

Водопроводната система в Типченица е на над 50 години, с етернитови тръби. Според жителите на селото и малкото достигнала вода се губи и те искат пълна подмяна на водопровода.

„Основната причина (за безводието) е силно намаленият дебит на водоизточника, който захранва селото. Дори вчера успяхме да подменим един участък от довеждащия водопровод, но само 46 метра – почвата е трудна за копане”, обясни началникът на ВиК-Мездра Даниел Стефановски. По думите му над една трета от водопровода вече е подменена.

От ВиК–Мездра обясняват, че най-много средства, над 50 хиляди лева, тази година са вложили именно в това село.

„Природата е най-големият ни отдушник. За всички несгоди се оправдаваме с природата. Когато вали дъжд и няма вода, пак природата ли е виновна?”, запита жена.

Жителите на Типченица са готови да затворят главния път Е-79, ако не бъдат чути.

„При Живков носехме водата с кобилици, сега сме на същото дередже при Бойко – а той се бие в гърдите, че всичко е наред в държавата”, коментира възрастна жена.