Пореден скандал по Черноморието. Местни жители сигнализираха за разораване на дюните край плаж „Смокиня“. На снимките, изпратени от зрители на bTV, се виждат следи от багер по плажната ивица. Екип на bTV засне и багера в „действие“.

„Всяка година се разкопава плажът, не само на „Смокиня“, но и на други места. Преди години такова нещо нямаше – никой не правеше диги на плажа сутрин, никой не правеше и разкопаване през пролетта, за да се почиства или да се подравнява плажът. Като хора, които живеем на морето, това е нашата душа“, коментира в ефира на „Тази сутрин“ Екатерина Капрова.

Според концесионера на плажа - Иван Алексиев, всичко е законно и посегателство върху дюните няма.

По думите му всички заинтересовани институции са информирани, а багерът влязъл на плажа, за да разчисти преместваеми обекти – заведения, които вече се били разрушили. Алексиев обясни, че преди да започне „разчистването“, е извикана специализирана фирма, която е маркирала точките на 2,5 м от дюните, така че през тях да не се минава.

При едно от замерванията се оказало, че част от медицинския пункт на плажа попада в защитената територия и сега и той трябва да бъде премахнат от концесионера.

Радостина Ценова от „Българска фондация Биоразнобразие“ не е съгласна с обяснението на Иван Алексиев. Според нея в случая посегателство върху дюните все пак има.

„Виждаме, че става въпрос за нарушение на дюните. За съжаление проблемът с дюните по нашето Черноморие е хроничен проблем, той се случва в началото на всеки сезон“, коментира тя.

На място все още се чакат служители на местната екоинспекция, за да направят оглед на терена.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!