Голямото пазаруване за Коледа тази година вероятно ще остане за последните два преди празниците. След като тази вечер влизат в сила новите ограничителни правила, моловете ще останат затворени поне до 21 декември. 

"Мерките са такива, каквито и досега сме взимали. Препоръчахме Черният петък да бъде реално през целия ноември, за да няма струпване на хора", посочи Манол Гойгаджиев от Българската асоциация на ритейл центровете.

"Сроковете рязко се съкратиха и това принуди хората да направят коледното си пазаруване в рамките на няколко дни. От гледна точка на мерките, които сме взели, охраната ще следи за струпване на хора. Ако има такова, ние ще го регулираме. Маските вътре за са задължителни. Всеки един търговец е направил съответна организация срещу струпване на хора в самите магазини", обясни Гойгаджиев.  

По думите му още първото затваряне се отразило доста пагубно за търговците в моловете. "Реално бяхме единственият сектор, който не получи подкрепа през този период. Много търговци затвориха първия път, когато трябваше да продадат пролетната си колекция. Това не се случи, те натрупаха огромни загуби от гледна точка на наеми и разходи за управлението на търговския център", поясни Гойгаджиев.  

"В Чехия например държавата пое 50% от наема, който трябва да платят търговците, а останалата част се подели между наемодателите и наемателите. Това при нас не се случи и продължаваме да водим диалог с държавата", каза той. 

Снимка: btvnovinite.bg

Наблюдаваме много хора да пазаруват откакто беше обявено, че ще има затваряне, Гойгаджиев.

По думите му през ноември целият поток от хора е бил много слаб като цяло. Повечето търговски центрове ще работят до 22 ч., а непълнолетните лица ще се допускат само с придружител.