Търканията между партньорите в коалицията на „Обединени патриоти” са по-скоро в сферата на емоциите, отколкото на реалните различия. Такова мнение изрази в предаването „Тази сутрин” председателят на Бюджетна комисия Менда Стоянова.

Попитана дали очаква изненади от някой от партньорите в правителството в днешното гласуване на вота на недоверие, тя отговори категорично – не.

Изненади, идващи от малката коалиция обаче не липсват. Такова е например изказването на депутата от НФСБ Валентин Касабов в предаването „Лице в лице” на 17 октомври, в което той посочи, че Волен Сидеров всеки месец ходел „на справка” при почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. По-късно Сидеров опроверга това твърдение.

„Проблемът е, че много народни представители, не само народни представители, си позволяват да говорят неща, за които няма доказателства. Нека да ги представи тези доказателства. Освен това аз не виждам престъпление в това някой да се е виждал с господин Доган. Не мога да гадая дали изобщо се е случвало подобно нещо и ако се е случвало - какви разговори са водени. Не мисля, че това е моята работа”, посочи Менда Стоянова.

Тя коментира и протоколната снимка на премиера Бойко Борисов с Волен Сидеров, Николай Бареков и президента на Алианса на консерваторите и реформистите в Европа (АКРЕ) - Ян Захрадил, която разбуни духовете в обществото. Според Стоянова не бива да се търсят интриги зад всяка публична изява, защото това създавало проблеми на държавата.

По думите ѝ управленският модел на правителството дава резултати и евентуална смяна на този модел би рефлектирала най-сериозно върху икономиката и развитието на България.

Ръст на максималния осигурителен праг

Председателят на Бюджетната комисия не изрази особен ентусиазъм относно планирания скок на максималния осигурителен праг от 2600 лв. на 3000 лв. Причината – според Стоянова това би означавало, че правителството дава разнопосочни сигнали с оглед на това, че такова увеличение не трябваше да става факт преди 2021 година, а бизнесът разчитал точно на тази прогноза.

„Когато бюджетът дойде в парламента, ще видим какво е решило правителството за този осигурителен праг. За мен лично повишаването на максималния осигурителен доход беше изненада след среща със синдикатите, тъй като, както е известно на всички, в тригодишната прогноза на правителството е записано до 2021 година този максимален осигурителен доход да остане 2600 лева”, посочи Стоянова.

По думите ѝ разчетите показват, че от тази мярка ще бъдат засегнати около 140-150 хиляди души.

Чуйте целия разговор във видеото.