Абитуриентка в неравностойно положение се бори да сбъдне мечтата на младите хора с увреждания за достоен живот. 

Мария Александрова от Враца е застъпник на УНИЦЕФ в борбата за приобщаващо образование.

Битката на Мария и най-близките й започва още с първия поет дъх. Момичето е с Детска церебрална парализа още от раждането.

„Реших, че с рев и сълзи нищо няма да се промени и няма смисъл от тях, затова сме с рогата напред“, казва майката Зорница.

На 19 години Мария не просто завършва училище, но е и отличникът на випуска, макар и в условия на изолация. Момичето успява да промени и правилата на Кеймридж училищата, за да получи сертификат по английски език.

„Тежка е ситуацията, но най-доброто, което можем да направим, е да сме позитивни, направих всичко възможно да уплътня знанията си и това, което ми липсваше“, споделя Мария Александрова, абитуриентка.

Снимка: bTV

Въпреки че баловете са отменени и Мария очаква своя звезден миг. Дори вече има специален костюм, изработен от дизайнерка от Перник.

„Дали бал, дали някакво друго мероприятие, просто искам да покажа труда на това страхотно момиче“, обясни абитуриентката.

Мечтата й е да следва в Англия, откъдето са постъпили оферти от няколко университета.

„Искам да уча нещо в сферата на медиите и комуникациите, тъй като те са най-голямото оръжие, което обществото има“, казва още Мария.

За да сбъдне мечтата си обаче са необходими много средства, с които семейството засега не разполага. Това обаче не може да пречупи духа на Мария.

„Фактът, че някои се опитват да ни скрият, е най-обидното нещо, което може да се случи. Забелязва се слаба светлинка в тунела, и си мислех, че колкото й гадно да звучи, имам поне малка част от тази промяна“, споделя майката.