Шест случая на набези на мечки в Смолянско само през ноември. По данни на екоинспекцията 108 са доказаните до момента нападения с щети, причинени от кафяви мечки в региона от началото на годината.

Щетите са основно в района на Могилица, където според кадрите от фотокапани обикалят 8 мечки.

Снимка: bTV

Последното нападение е върху пчелните кошери на Валентин в непосредствена близост до селото.

От мечите набези са пострадали още пчелари. Мечките не се притеснявали и от електричеството, защото когато са гладни, нищо не може да ги спре, казва Сергей Дойчев от с. Бориково.

Мечки са забелязвани дори и през деня.

Снимка: bTV

„Всеки ден, вечер по улицата се разхожда и ние трябва в 5 часа да се затваряме, защото е опасна и за хората. Тя веднъж е нападала, в съседен квартал - теле изяде, в друго село, сега - пчелите", обясни Миладин Тончев, с. Бориково.

Снимка: bTV

„Преди месец и половина едно теле на 6 месеца го изяде и другите не мога сега да ги пусна на паша. И с електропастира заградени и не става. Даже ме е страх вечер да не нападне обора, влиза вътре”, разказва Замфир Минчев, с. Могилица.

„Тук хората се оплакват, идват до къщите, там берат, ябълките ги изяждат и ги е страх вечер да излязат, защото не знаят къде ще се засекат с тази мечка, а пък не се знае и как ще реагира тя най-вече. По принцип тук нашата ловна дружинка имаме такива фотокапани и на фотокапаните сме ги видели към 8 мечки, горе-долу, и всичките са различни. Има 2 или 3 с малки, другите са малко по-големи, двугодишни. Почти цялото село ги е виждало, те слизат тук почти до центъра”, обясни Милко Кисьов, кмет на с. Могилица.

Снимка: bTV

Издадена е заповед от Министъра на земеделието и храните за прогонване на дивото животно далеч от населените места.

"Ако за в бъдеще се окаже, че мечката създава проблеми, ще предприемем следваща стъпка за изискване на разрешително за отстрел, но вече трябва да се докаже, че мечката е проблемна”, заяви Анатолий Елев, директор на ДГС-

Лятото жители на селото заснеха мечка с две малки мечета как се къпят в реката в близост до хотел в Могилица, а клипът събра хиляди харесвания в социалните мрежи.