Днес ще се проведе 14-ото издание на  "Шумът на парите".  Това е една от най-значимите бизнес конференции в България, на която се събират представители на Международния валутен фонд и европейските институции, както и изтъкнати експерти. Основен водещ на събитието е Светослав Иванов, а bTV e медиен партньор.

„Като погледнем последните 25-30 години в България, става ясно, че в крайна сметка нещата се стабилизират. Чуждестранните инвеститори тук са изкарали много пари. Важно е държави като България и всички европейски държави да покажат, че върховенството на закона е силно в техните системи. Това е основното нещо, което инвеститорите гледат. Ако се притесняват, че инвестициите им могат да бъдат отнети за един ден, със сигурност ще си изтеглят парите“. Това коментира в „Тази сутрин“ Матю Карничниг, главен кореспондент на глобалната медийна организация POLITICO за Европа, който ще участва в конференцията у нас.

„България винаги е имала много цветна политическа обстановка. За първи път посетих страната ви през 2001-2002 г. – за да отразявам изборите, в които спечели Симеон Сакскобургготски. Има периоди, в които политиката е по-спокойна или по-цветуща. Със сигурност този период е по-цветущ и POLITICO отразява изключително интересна история“, каза още той.

“Има хора, която вярват, че България се е превърнала в мафиотска държава. Заслужава си да погледнеш от по-далече и да видиш какво се е случило през последните няколко години. Скорошната история на България е отличителна като такава. Аз лично не бих казал в такава крайност, че България е мафиотска държава, но според мен има усещането, че е на ръба и че би могла да отиде в тази посока, а много хора не искат това да се случи. Много хора в Брюксел, в политиката, искат България да остане важна част от Европейския съюз. Искаме България да се включи в Европейското пространство и в Еврозоната. Страната ви вече е много важна част от НАТО. Много от коментарите, че „България е мафиотска страна“ са предупреждения към хората, че има опасност тя да стане такава“, коментира Матю Карничниг.

„Според мен историческите връзки, които България има с Русия, се подценяват спрямо ролята на страната ви във войната между Русия и Украйна - в комуникацията – с украинците и руснаците, в ролята, която България може да играе с доставките на зърно. Това е така, защото страната ви не е имала стабилно правителство. Няма хора, които насочват или посочват тези неща към международните лидери. Това се е загубило. Надяваме се това да се промени с редовно правителство“, заяви още той.