Отиващото си правителство на България използва последния си дъх, за да бие тревога за начина, по който мафиоти са завзели контрола над ключов граничен пункт в ЕС (б.р. ГКПП „Капитан Андреево“), подкопавайки безопасността на храните и предполагаемите общи стандарти на вътрешния пазар на блока, пише „Политико“.

В продължение на години ГКПП "Капитан Андреево" на границата на България с Турция се славеше като входна точка за наркотици в Европейския съюз и като място, където вносителите биват изнудвани. Сега „антикорупционните кръстоносци“, оглавяващи краткотрайното реформаторско правителство, хвърлят светлина върху това как при предишни политически администрации е допускала огромни количества храни в ЕС без съответните проверки.

Министър-председателят Кирил Петков, който встъпи в длъжност само преди седем месеца с антикорупционна платформа, подаде оставка миналата седмица, след като загуби вота на недоверие. Но неговите съюзници, които все още са на поста си до встъпването в длъжност на новото правителство, засилват силно публичната кампания, насочена срещу организирана престъпна група на границата, пише още в обширната публикация на изданието по темата.

Разбиването на прословутата корупция по българската граница, свързана с мафията, което отдавна е причина България да не може да се присъедини към Шенгенското пространство, идва в момент, когато партията на Петков се подготвя за евентуални парламентарни избори през есента. Като се противопоставя както на Кремъл - миналата седмица София изгони 70 руски дипломати и шпиони, така и на организираната престъпност, Петков се опитва да очертае ясна разделителна линия между себе си и предишните администрации, които бяха опетнени от връзките си с двете.

Справянето с мощните интереси на мафията в България не е за хора със слаби сърца. Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов, който ръководи работата по ГКПП „Капитан Андреево“, сега трябва да живее под охрана, защото е бил заплашван. Били са заплашвани и други държавни служители и техните роднини.

Когато през януари Христанов за пръв път поискал досие на граничния пункт, още на следващия ден получил предупреждение от мафията.

„Имаше едно съобщение от момчетата от мафията“, каза той в интервю за „Политико“. „Беше под формата на въпрос: „Ще воюваме ли с вас? Или ще имаме мир?“

„Частната граница на Европа“

Разследването на българското правителство се фокусира върху организирана престъпна група. Тя е използвала позицията си на фактически монополист, контролиращ един от най-натоварените гранични пунктове в Европа, за да генерира незаконни приходи и да допуска в ЕС храни, които при нормални обстоятелства биха били отхвърлени или унищожени по регулаторни причини.

Министърът на финансите в оставка Асен Василев публикува анализи, според които финансовите щети от корупцията на граничния пункт възлизат на 2500 евро на час  или близо 22 млн. евро годишно. В интервю за българска телевизия Василев заяви, че от десетилетие на ГКПП „Капитан Андреево“ съществува "частна граница".

Престъпната група е имала монопол върху граничния пункт, като е вземала подкупи и е изнудвала фирми, без намеса на властите.

"Съществуват доказателства, че храни, които не са били подложени на нужния контрол - и е много, много вероятно да са имали необичайни нива на пестициди - са влезли в ЕС и са стигнали до европейската трапеза за консумация. Отнасяме изключително сериозно към този конкретен въпрос - не само за европейските граждани, става въпрос и за нашите деца“, каза Христанов.

Българското правителство вече е поставило граничния пункт под свой контрол и е поискало помощ от чуждестранни правителства и организации.

"През последните 10 години всичко в ГКПП „Капитан Андреево“ функционираше в явен конфликт на интереси, което не беше от полза за здравето на българските граждани и гражданите на ЕС", заяви Христо Даскалов, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Частната компания "е отговаряла както за товаро-разтоварната дейност на товара, така и за фитосанитарния и ветеринарния контрол", пише Даскалов в отговор на въпроси на „Политико“.

Според него по този начин „операторите са имали интерес да имат по-малко проблеми с товарите, за които са отговаряли и са имали всички стимули да укриват данни, тъй като са били единствените, които са контролирали собствената си работа."

Ситуацията на ГКПП "Капитан Андреево" е била публична тайна, заяви депутатът от ИТН Константин Бачийски.

"В миналото всички са знаели, но никой не е искал да разбере до преди седем месеца", каза той.

До този момент корупцията по границата е била "възможна", защото "политиката на високо равнище" е осигурявала "чадър", защитаващ престъпната дейност, каза депутатът и добави, че "за първи път през последните 30 години България има правителство, което иска да се бори с корупцията.“

Границата на България с Турция предизвика безпокойство и сред европейските служители.

През 2017 г. тогавашният член на Европейския парламент Кати Пири, политик от холандската Лейбъристка партия, се оплака във въпрос до Европейската комисия, че "хиляди граждани на ЕС отново са претърпели сериозни неудобства заради корупционни практики в България, като например хората са били принуждавани да плащат подкупи на границата".

Но в продължение на години всички тези опасения бяха до голяма степен пренебрегвани както в България, така и на ниво ЕС.

Въвеждане на ред в „превзета държава“

През пролетта правителството на Петков започва да контролира контролно-пропускателния пункт в опит да възстанови реда. Българските власти поканиха на посещение и чуждестранни митнически служители, а в сряда пристигна делегация от Генерална дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните" на Европейската комисия.

Когато правителството пое контрола, подозренията му за липса на строг контрол се потвърдиха.

"Лабораторните ни данни показват, че през последния месец и половина имаме по-висок процент проби, в които са открити пестициди, отколкото през миналата година", заяви директорът на БАБХ Даскалов.

И макар че правителството се сблъска с "огромен саботаж и съпротива" по време на преминаването от контрола на частната компания, Даскалов заяви, че сега служителите са в процес на изграждане на нова държавна лаборатория на границата и назначаване на още нови служители.

"Това, което е важно за българските и европейските граждани, е, че сега те могат да бъдат спокойни, че след години на злоупотреби българското правителство е възстановило реда на тази граница и е установило функциониращ санитарен контрол“, добави той.

Основното предизвикателство пред реформаторското правителство на България е, че неговите служители трябва да работят в "превзета държава" и се оплаква, че съдебната система в страната до голяма степен си затваря очите за делата на мафията на високо ниво. Затова държавните служители в правителството на Петков казват, че сега се страхуват от отмъщение както от страна на организираната престъпност, така и от страна на прокуратурата заради усилията си да привлекат общественото внимание към границата, добавя „Политико“.

"Имам тонове доказателства тук. Но от страна на прокурорите няма нищо, дори нито един въпрос. Ние сме много уверени, че след като не сме на власт, ще ни преследват, а не групите, които създадоха цялата тази обстановка. И това притеснява ли ме? Да, абсолютно ", заяви Христанов.

Прокуратурата на България и партията ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов, която доминираше в политиката на страната повече от десетилетие, бяха обект на масови протести срещу корупцията през 2020 г., в които протестиращите обвиниха съдебната система и правителството, че подкрепят интересите на мафията. Въпреки че Борисов падна от власт миналата година, всемогъщата позиция на главния прокурор е защитена от политическа намеса и той отказа да се огъне пред искането на правителството на Петков да подаде оставка.

Това е проблем и на Европа

В търсене на външна подкрепа за борба с могъщата мафиотска мрежа в страната си много българи искат да подчертаят, че мащабите на корупцията трябва да привлекат общоевропейски отговор, пише „Политико“

"Това не е само границата на България, това е границата на Европейския съюз, а защитата на границата е защита на интересите на европейците. Финансовите щети са не само за бюджета на местната власт, но и за бюджета на Европейския съюз . Така че Европейският съюз също има интерес да спре този проблем", смята Бачийски.

През последното десетилетие обаче бившият германски канцлер Ангела Меркел и администрациите на Европейската комисия, ръководени от дясноцентристката Европейска народна партия, заемаха последователно мека позиция по отношение на България и избягваха да накажат своя съюзник Борисов.

Служител на ЕК заяви, че неотдавна Брюксел е изпратил "спешна проверка на място" в отговор на опасения, но "за момента ЕК не разполага с доказателства, които да сочат, че здравето на населението, животните или растенията е било застрашено".

Бившият министър на земеделието от управлението на ГЕРБ Мирослав Найденов обвини Христанов, че е излъгал за процеса, при който държавата е предала отговорността за проверките на храните. В българските медии Найденов е цитиран да твърди, че мониторингът на нивата на пестициди никога не е преминавал в частни ръце.

ГЕРБ не отговори на молбата за коментар. Предвид множеството обвинения за мащабна корупция, които се отправят към нея, партията публично заявява, че има подход на нулева толерантност към подкупите.

Някои анализатори отбелязват, че фокусът върху граничния пункт от страна на политици от реформаторите в отиващата си коалиция на Петков е част от маневрирането в очаквания сблъсък с ГЕРБ на изборите.

„Петков мобилизира подкрепа, държи на оръжието си", казва Димитър Бечев, гостуващ учен в мозъчния тръст "Карнеги Европа“.

Хората на ГКПП „Капитан Андреево“ са добре познати мафиоти, които имат съдебна защита. Ако преследваш корупцията наистина, клиентелата на ГЕРБ може да започне да дезертира", добави той.