В момента най-разпространени са текстилните и медицинските маски за предпазване от вируса. Няколко държави обаче вече ги заменят с по-висок клас – така наречените FFP2 маски. Те, за разлика от обикновените, филтрират минимум 94% от аерозолите.

Снимка: bTV

Четири страни в Европейския съюз – Австрия, Германия, Франция и Великобритания, въведоха изисквания или препоръки за носене на FFP2 маски.

Германия изключи употребата на маски от плат. В обществения транспорт и магазините вече трябва да се влиза с маска с по-висока защита - хирургическа, FFP2 или KN-95. В провинция Бавария правилата са най-строги и са позволени само маски FFP2.

От понеделник строгото правило въведе и Австрия и така стана първата европейска страна, където е изцяло задължително носенето на маска от типа FFP2.

Снимка: bTV

Подобни промени се обсъждат във Франция и Великобритания, но засега само с препоръчителен характер.

Маската домашно производство вече е забранена в Германия. Ако влезете в магазин или в градския транспорт с обикновена маска от плат, ви грози глоба, варираща според провинцията между 50 и 500 евро.

„С тези нови варианти на COVID-19 очакваме, че много по-малко вирусни частици ще стигат, за да ни заразят. Затова конвенционалните маски вероятно вече не са достатъчни, за да ни предпазят на работа или в автобуса“, каза Карл Лотербах, епидемиолог и депутат в германския парламент.

Снимка: bTV

Заради по-високата цена на предпазните средства от по-високия клас Германия е предвидила определен брой безплатни маски FFP2 за хората над 60-годишна възраст и за тези от рисковите групи.

В Австрия, където от понеделник са задължителни маските FFP2, възникна въпроса дали маските американско и китайско производство – N-95 и KN95 – предлагат еквивалентна защита. Според местните власти количествата, които присъстват на европейския пазар към момента, са минали проверка.

Снимка: bTV

Във Франция също се води усилен дебат. Властите вече препоръчаха на французите да изхвърлят в кошчето маските от плат.

„Въпреки че маските, ушити у дома с най-добри намерения, спазват стандартите на френския регулатор, според Върховния съвет за обществено здраве те не дават всички необходими гаранции“, обясни Оливие Веран, министър на здравеопазването на Франция.

Препоръките на френския научен съвет са да се носят индустриално произведени маски с над 90% защита. Това включва FFP2, но и хирургическите маски, както и няколко други варианта. Не всички обаче смятат да ги спазват.

Според Световната здравна организация обикновените маски от плат могат да се използват от всички под 60-годишна възраст без усложняващи здравословни състояния. СЗО препоръчва маските с висока защита от типа FFP2 за медицинските работници. Тези препоръки обаче са от 1 декември, тоест преди да се знае повече за новите щамове на коронавируса.