„Държавата е част от причините за високите цени на горивата. Бяха ударени малките бензиностанции. ГЕРБ и БСП приеха Закон за горивата през лятото, който  удари малките бензиностанции и цените тръгнаха нагоре”, обяви в  предаването „Тази сутрин” по bTV Мартин Димитров.

По думите му когато на пазара има малки играчи има ценова конкуренция, а когато ги няма цените се повишават.

Снимка: btvnovinite.bg

„Правителството работи да има по-малко конкуренция на пазара на горивата”, каза още Мартин Димитров.

Според него не трябва да има увеличаване на акцизите и данъците. „Разликата от 10 лева в данъка няма да спре хората да си купуват стари коли. Политиката трябва да бъде да се правят големи данъчни стимули  за новите коли,които не замърсяват” , посочи още той.

Снимка: btvnovinite.bg

По повод протестите Мартин Димитров отбеляза, че това е само началото. „България не предоговори цената газа – това означава скъпо парно и очаквам нови протести. Очаквам и предсрочни парламентарни избори”, каза още Мартин Димитров.

Влияние на протестите без всякакво съмнение има, но на нас ни трябват системни решения. Не може всеки път, когато цените на горивата тръгнат нагоре, да ни трябва протест, каза депутатът от „Демократична България“. Той обяви, че от партията имат конкретни мерки, записани като законопроект за цените на горивата, които ще  внесат в парламента.

Димитров допълни, че дори са пращали сигнал до европейската комисия. „В България цените са над средно европейските без данъците в редица случаи, което показва, че проблемът не е в добавката“, каза той. Според него това са фалшиви идеи и не се търсят истинските решения, а КЗК не защитава конкуренцията.