„С 20% доверие се ползва кабинетът, като това не е висока стартова позиция, за който и да било кабинет, но от друга страна трябва да се имат предвид разбира се обстоятелствата, при които се случи това политическо развитие. А именно изключително високо политическо напрежение.“ Така коментира социологът Добромир Живков новото проучване на „Маркет ЛИНКС“.

Резултати са от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС“, проведено сред 1012 лица над 18 г. в страната в периода 11 – 18 август 2023 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Снимка: bTV

Това правителство за момента успява за тези два места все пак да поддържа макар и не високото ниво, с което стартира. Наблюдава се и успокоение у обществото.

„Намаляват хората, които казват, че държавата не се развива в правилната посока и то значително намалява. Тоест вече стигаме до някакви такива условно казано нива на успокоение на обществото ни“, добави социологът.

Доверието в институциите също бележи леко повишение от 9% вече имаме 11% по-висок рейтинг на Народното събрание.

Снимка: bTV

„Все пак парламентът работи и има перспектива да продължава да работи. Българите започват да виждат как институциите се задвижват и изпълняват своите функции макар с все още налични сериозни дефицити в много области“, добави Живков.

На ниво доверие към личности президентът Румен Радев запазва позициите си.

Снимка: bTV

„Има специфики и нюанси. По настоящем президентът се движи около един паритет условно казано. Тоест едно разделение в обществото има по отношение на неговата оценка. Трябва да припомним, че това е много различна картина от тази, която наблюдавахме да кажем около избирането на президента, когато отново имаше резултати от над 50%. В този смисъл такъв един обществен консенсус по одобрението на президента изглежда изгубен. Държавният глава сред едни печели, но сред други губи. Той провокира някакъв вид поляризация, която изглежда започва да влияе доста по-сериозно“, смята още социологът.

Двете фигури в новия тандем Габриел-Денков стоят от относително еднакво.

„Видимо е предимството на Мария Габриел, а това също е малко или много сигнал за това търсене на е позитивно развитие в българската политическа среда“, обясни Живков.

Няма голяма разлика при доверието при другите политически личности.

Снимка: bTV

След Кирил Петков виждаме в подредбата лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, следван от Корнелия Нинова и Христо Иванов

Снимка: bTV

Според социолога обществото започва да приема коалицията, която ни управлява.

„Въпросът е какво ще се случи на местните избори. Иначе като цяло напрежението сякаш спада, защото се вижда, че започват да се постигат резултати макар и в отделни области“, каза още Живков.

Според проучването едва ли ще се говори за предсрочни избори преди местния вот. 

Нагласите за предсрочни избори на различните партии не са се променили много. 

Снимка: bTV

Резултати са от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС“, проведено сред 1012 лица над 18 г. в страната в периода 11 – 18 август 2023 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.