„Над 50% от българите одобряват формата на служебния кабинет, приемат го като добре балансиран от партийна гледна точка. Приемат го като начин и средство да се върви към предсрочни парламентарни избори“, обясни социологът Добромир Живков, управител на „Маркет Линкс“.

Снимка: btvnovinite.bg

Той съобщи данните от проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет Линкс“, проведено сред 1067 лица над 18 г. в страната в периода 19-27 май 2021 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета. 

„По принцип новата изпълнителна власт се ползва с по-висок рейтинг на самия старт на своята дейност. Тук контрастът се усилва от това, че предишното управление беше стигнало много ниски нива. Надеждите на българските граждани се насочват към следващите избори“, посочи Живков.  

Кадровата политика на служебното правителство също получава одобрение от над половината българи, показва проучването на „Маркет Линкс“. Това е част от нагласата за промяна и търсене на ново решение на проблемите, обясни Добромир Живков.

Снимка: btvnovinite.bg

63% са декларирали, че ще гласуват на предстоящите парламентарни избори, това може би ще ни доведе до по-висока избирателна активност, добави той.

„Около 80% от българите са декларирали, че ще останат в населените си места към датата на изборите. За тях процесът на гласуване ще бъде традиционен“, отбеляза Живков.

Снимка: btvnovinite.bg

„Много ясно се очертава актуалното разделение в обществото. Имаме много сериозна партизация. Имаме над 20% подкрепа за ГЕРБ и тяхната коалиция със СДС. Докато на обратния полюс са около 60% от българите. Това се отразява и в различни въпроси, които мерим“, обясни Добромир Живков. По думите му 56% одобряват промените в изборното законодателство и машинния вот.

„В ситуация, в която управлението на ГЕРБ беше атакувано от много различни източници, не се оправдават очакванията, че това води до спад на тяхната електорална подкрепа. Това налага тезата, че ГЕРБ е свит до твърдото си ядро и е малко вероятно подкрепата за тях да намалява“, обясни Добромир Живков за нагласите на хората преди вота.   

„Има такъв народ“ (ИТН) в момента е с два пункта и половина под резултата на ГЕРБ. В последните седмици ИТН отново отсъства от публичния дебат, затворена в собствената си медия и това води до демобилизация на електората ѝ“, смята социологът.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му се очаква 6 партии да влязат в парламента. Интересна битка ще има за второто място, прогнозира той.