„Елизабет II за англичаните е това, което е Васил Левски с тефтерчето за нас“, каза Мариана Хил в „Тази сутрин“. Британският монарх напусна този свят на 96-годишна възраст.

„Това е монархът, от който всеки политик може да научи няколко неща – смирение, отговорност, дълг и чест. Всеки политик може да се научи от нея как да бъде обединител, а не разединител на нацията“, каза още тя.

Хил допълни, че едва ли има български политик, за когото народът ще скърби толкова когато почине.

„И без да казва нищо, политиците знаят дали кралицата ги одобрява или не. Все пак тя се е учила от Уинстън Чърчил“, припомни Хил.

„Брекзит беше още един пример как един монарх трябва да се отнася с уважение. Народът ѝ, с малка разлика, избра да не е част от Европейския съюз и тя му се поклони  иго прие, защото той е суверенът“, каза Мариана Хил.

Дългогодишният преводач допълни, че предстоящите събития за крал Чарлз III ще бъдат много трудни. „Хич не му завиждам. Той е много интересна личност, научил се е от майка си какво значи дълг. Чарлз има да се мери с огромно предизвикателство. Той носи един тежък багаж от близкото му минало и трябва да му се даде кредит на доверие“, казва тя.

„Британците се чувстват все едно майката на техен близък е починала. Ще има скръб. Но ако има деца, които навън играят и се смеят, и викат, няма да им се караш. Те са деца, имат свой живот и това е нещото, което показваше и кралицата. Че всеки има своя живот и той има достойнство“, каза Кен Хил по повод смъртта на кралицата.

Той разказа, че първият му спомен от монархията е сватбата на принц Чарлз и принцеса Даяна – момент, който ще помни с най-топли чувства.

Кен Хил коментира, че не би се наел с прогноза дали Чарлз III ще се откаже от престола в полза на принц Уилям.

„Аз не очаквам това. Уилям е млад и крехък. Той има задължения към принцовете и принцесата. Неговото семейство още е малко, може би е добре да му се даде глътка въздух, да може да отгледа семейството си, за да се посвети след това на Короната“, каза Мариана Хил.

„Това, че Уилям и Кейт в същия ден на смъртта заведоха децата си на първия учебен ден за мен между редовете тихо, но много категорично крещеше, че монархията е в сигурни ръце“, каза Петя Дикова.