„Декемврийските дни не се отличават от юлските. По този начин и пиша. Не пиша нощем. Нощите са за спане. Аз не съм календарна. Няма значение кой ден от седмицата сме, кое годишно време. Важното е нещата да се случат в мен и да излязат от мен, говорейки за творчество“.

Това каза в предаването „Тази сутрин“ поетесата Маргарита Петкова след премиерата на най-новата ѝ книга „Още бели нощи“.

„Да, Нова година е на 31 декември, но нищо не ми пречи да я празнувам на друга дата. Трябва да правим личните си празници новогодишни. Другото е календар“, посочи тя.

„Калин Донков казва, че едно стихотворение идва. Аз го разбрах, че е така. Тръгнаха и тичам. Много бързо се пишат. Знам, че звучи налудничаво. Аз съм стенограф, който тича след този, който нещо там прави. Господ не ми диктува, да се разберем. Нещо в мен излиза по този начин“, обясни Маргарита Петкова.

„Имах щастието да тръгна много силно в компанията на велики творци. От тях се научих да не подскачам. Да не окряквам пространството, че съм снесла яйце. Малко по-скромно и пагубното – не се приемай на сериозно. Когато се приемеш на сериозно, ти си свършен. Не става така“, коментира поетесата.

„Тези, които пишем, пишем доноси срещу себе си. Колкото и да го къдриш, колкото и да внимаваш, казваш неща, които, когато се четата, се разбират неща, които криеш. Дори и на "римушкарите". Личат претенции, личат определености, личи жаждата за слава или безумните усилия да напиша гениално стихотворение“, добави тя.

Романът „Глина“ на Виктория Бешлийска е последната книга, която е оставила положителна емоция в Маргарита Петкова.

„Не се хвърлям да чета нашумелите за момента произведения. Оставям малко да мине. Подариха ми „Глина“. Ще ми подарят и „Сърце“. Моята страст е да употребявам думи, които не са в съвременния ни език, за съжаление. Видях, че в този роман са изведени непознати думи – кое му е непознатото, но това съм аз. Стига с „Под игото“. Кемер – всеки ще ти обясни. Учителката е длъжна да обясни това. Вазов ми е болна тема. Той ми е любим с всичко, което е направил и като личност, разбира се. Не го пипайте, учете го“, подчерта Маргарита Петкова.

Снимка: btvnovinite.bg