Трябва да има референдум за еврото и да се допитаме до хората, ролята на референдума е да информира, посочи в предаването "Тази сутрин" лидерът на "Воля" – Веселин Марешки. 

"За нас е много важно политиците, които така или иначе в ежедневието си забързани се отделят много от живота на обикновения българин, да ги приземим и да им кажем: допитвайте се от време на време. Затова е и референдумът за еврото, който ние предлагаме", каза Марешки. 

"Ние не искаме да правим референдум, с който казваме, ние сме против, ние искаме да бъде питан българския народ – някои ще са за, някои ще са против", каза още лидерът на "Воля". 

Преди дни Веселин Марешки обяви, че "Воля" ще инициира провеждането на референдум с четири въпроса, единият от които е да бъде ли въведено еврото в България. 

Другите въпроси са да има ли забрана неграмотни българи да гласуват и така да решават как да се управлява държавата; да се въведе ли видеонаблюдение в секциите при броенето на резултатите от изборите; както и искат ли хората България да бъде засипа с боклуци от целия свят. 

"На мен като обикновен гражданин, който сега е народен представител, но не е участвал във властта, не ми е приятно да ми казват, че за най-важното нещо в България – кой ще управлява страната, българите са достатъчно умни, за да могат да правят избор, а когато става въпрос за други, не чак толкова важни неща от ежедневието ни като например да сме членове на НАТО, дали да приемем еврото, дали неграмотни да могат да гласуват – тогава казват, че хората не са достатъчно подготвени по тези теми и няма да ги питаме", отбеляза още Веселин Марешки.