Протестите срещу високите цени на горивата през последните седмици са стеснили маржа на печалба на бензиностанциите и това е част от причината цените да паднат. Това посочи в студиото на „Тази сутрин” лидерът на „Воля” Веселин Марешки.

Той приветства идеята ценообразуването да се появи върху касовите бележки.

„В по-голямата си част (горивата са поевтинели) заради международните цени на петрола, но протестите свиха малко и маржа. Ако преди е бил 35-40 ст., сега е около 30 ст. Тази разлика трябва да бъде сложен на касовата бележка и всеки човек, който иде на бензиностанцията, да види какъв марж са му сложили”, посочи бизнесменът.

Той отвърна на шефа на „Лукойл” Валентин Златев, който вчера намекна за нередности, стоящи зад по-ниските цени на бензиностанциите, създадени от депутата.

„Колкото е цинично т. нар. Патриоти – Каракачанов, Симеонов и другите, да говорят за 300 лева пенсия, толкова  е цинично Валентин Златев да ни говори за цени на горивата. Повечето от нещата, които каза, са логически неверни. Той пита как така една бензиностанция ще продава на 1,80 лв., а друга – на 2,20 лв. Все едно да попитаме как една авиокомпания  вози на 20 евро, а друга вози на 200 евро”, заяви Марешки.

„Народът се съмнява, че има картел и аз съм на страната на народа в тези им съмнения. Всички хора се съмняват, затова излизат на бунтове. Аз не съм излязъл, защото аз на хората им казах: за една година мога им реша проблемна с горивата, с лекарствата и с други неща, където имам познания и качества”, допълни той.