Цените на горивата у нас ще продължат да падат. Това стана ясно от думите на председателя на петролната и газова асоциация у нас Валентин Златев. Причината обаче не са протестите, а тенденцията на световните пазари.

За да стигне намалението от световните пазари до колонката у нас са необходими 2-3 дни обясниха от Петролната и газова асоциация. Така, ако тенденцията надолу продължи ще се усети и у нас.

Големите вериги са готови в името на изсветляването на сектора да обявяват в детайли разходите и печалбата в касовите бележки – ако това изисква сложен хардуер обаче, оказва се прозрачността ще оскъпи горивата.

Живко всеки месец зарежда бензин за 300 лева в камиончето си. Ползва го за лични нужди. Изчислява, че цяла сeдмица работи само за месечното гориво. Прави му впечатление, че в последния месец цените са паднали.

Според председателя на петролната и газова асоциация обаче причината не са протестите, а котировките на световните пазари, които продължават да падат:

„Не знам защо започнаха да протестират, когато цените тръгнаха надолу. Очаквам да паднат още в скоро време”, коментира Валентин Златев.

От Петролната и газова асоциация изчислиха, че при цена на дизела от 2,34 лева за литър стойността на суровината, преработката й и издръжката на бензиностанциите формират половината от цената на колонката, останалото са данъци, акцизи и биодобавка. Така при тази цена чистата печалба била половин стотинка за литър.

Засега обаче от Петролната асоциация не знаят как може тази информация да фигурира на всяка касова бележка, както предвижда наредба на финансовото министерство.

„Ако наредбата е така написана, че да се купува нов хардуер, то неминуемо ще оскъпи горивата”, категоричен е Валентин Златев.

Петролната и газова асоциация е убедена, че пазарът е достатъчно конкурентен, а истинският проблем бил сивият сектор на горива. Икономисти обаче смятат, че има още какво да се направи.

„Каквото и да се предлага като мерки за овладяване на ръста на цените и засилване на доверието в сектора, те трябва да са в посока повече пазар”, заяви икономистът Калоян Стайков.

На подобно мнение е и Живко. Той не смята, че подробностите на касовите бележки ще са му полезни. Основният проблем според него у нас остават ниските доходи.