Една от най-красивите исторически сгради в центъра на София да бъде пристроена, предлага собственикът й. Ще се строи ли нов етаж върху паметник на културата, или промяната ще е козметична?

Промяна на формата и обема на покрива - това е искането на собственика на сградата на ул. "Иван Вазов" 1.

„Постъпило е искане да бъде извършена промяна на покрива на сградата – на неговия наклон и форма. Изпълнили сме задълженията си по закона да съобщим за това намерение и да се изпрати на заинтересованите страни, за да може да бъде защитен общественият интерес”, обясни кметът на район „Средец” Мария Ачкова.

Построена на три етажа през 1912 г. и пристроена с още два през 20-те години на миналия век, сградата е една от най-красивите и ценни исторически постройки в София.

Снимка: btvnovinite.bg

Притежава статут на паметник на културата с национално значение. Собственикът й иска да промени наклона на покрива, с което на практика ще промени и увеличи обема на сградата. Националният институт за недвижимо културно наследство на (НИНКН) вече е одобрил исканата промяна

Няма да се строи нов етаж, категоричен бе директорът на института Даниела Джуркова. Тя допълни, че от там наблюдават това да не се нарушава културната ценност на обекта.

Снимка: btvnovinite.bg

„Важното в случая е, че оригиналната сграда е с мансарден покрив. При преустройството през 1928 г. той е премахнат. Така че в типологията на сградата стои възможността тя да бъде завършена с пета фасада, която е важна за всички сгради от този период”, обясни Джуркова.

На база становището на НИНКН и министърът на културата подкрепя промяната на покрива. Представител на ведомството също бе категоричен, че нов етаж няма да се строи, а става въпрос за промяна на покрива. Според архитект Иван Колев е добре да се чуе мнението на собствениците и проектантите на сградата.

Снимка: btvnovinite.bg

Архитекти смятат, че допускането на подобни промени в исторически сгради отваря врати за още и още намеси.

„Архитектите трябва да бъдат равнопоставени. Едни получават разрешение за намеса, а други чакат с години да получат разрешение за проектиране. Има една избирателност – някои са равни, а други по-равни от тях”, коментира от своя страна архитект Валентина Василева.

Исканията за промяната във формите на сградата предстои да бъдат разглеждани и от главния архитект. Проектът все още е в начален етап и предстои съгласуването му в множество институции.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!