Възможно ли е химикалки с изчезващо мастило да са повлияли на местния вот? Този въпрос се поставя под пост в социалните мрежи, който демонстрира как поставен знак се заличава със запалка. Потребителят, качил видеото, уточнява, че не е негов автор.

Клипът е бил гледан и споделян хиляди пъти.

В пиринското село Копривлен хората сигнализират за сериозни избори нарушения и подозират, че бюлетините са били манипулирани с така нареченото симпатично мастило. Подобни сигнали подават и хората от селата Хаджидимово и Абланица.

Снимка: btvnovinite.bg

Само в една секция в Копривлен 186 са белите бюлетини.

В 11-та секция комисията е установила около 150 бюлетини за всички видове избор – на кмет, на общински съветници и на кмет на община, за които категорично е отбелязала, че личи механично въздействие върху бюлетините, а мастилото го няма. Комисията е подписала протокола с особено мнение, разкри един от кандидат-кметовете в Копривлен – Ангел Зайков.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не ми достигнаха 36 гласа при 150 невалидни бюлетини. Там може би са моите гласове, не знам”, отбеляза Зайков.

„Започвайки по реда на броенето, установихме, че последните бюлетини са празни. Усъмнихме се, че толкова много хора ще се разходят, за да пуснат празни бюлетини”, разказва секретарят на 11 СИК Катерина Влахова, която отбеляза, че в Копривлен хората са възпитани, образовани и активни.

Снимка: btvnovinite.bg

„Омерзени сме”, казва Влахова.

„До последно не знаехме, че има такъв химикал, но към 11:30 ч. една от гласуващите, член на ОИК в Хаджидимово, се оплака, че от химикала изобщо не излиза цвят”, разказва Влахова, която е проверила оплакването и е сменила химикала, като отбелязва, че предишният е бил различен.

Недоволни са и неизбрани кандидати, и избрани за общински съветници - от всички партии. Жалба няма само от ДПС, към които е новият кмет.

„Аз бях избран в общинския съвет, но се отказах да участвам в този бардак”, каза Кръстьо Веселинков, кандидат за общински съветник.

Реакцията на общинската избирателна комисия:

„Не може да се прецени недействителността за коя от кандидатските листи касае”, поясни Даниела Банева, председател на ОИК- Хаджидимово

Междувременно мистериозният химикал изчезнал. А съмнения за такава практика има и в още села в района.

Подадени са сигнали до прокуратурата и в ЦИК.

За подобен случай ви разказахме и във варненското село Бозвелийско, - на първия тур недействителните бюлетини там бяха 200 от общо 600. Утре съдът ще гледа жалбата на загубилия кандидат