Градоначалникът на Благоевград Атанас Камбитов, който е номиниран за трети мандат, сам е застрашил поста си, влизайки в управлението на търговско дружество през 2017 г. Това е довело до съдебни дела, които се точат и до днес.
 
Камбитов е кмет вече 8 години.
 
През април 2019 г. в ОИК – Благоевград постъпва сигнал от общинската съветничка Злата Ризова, че през 2017 г. Камбитов е управител на фирма „Старт 2015” точно осем дни.
 
„Бях сигурна, че ОИК ще се самосезира и ще прекрати правомощията на кмета, каквито са разпоредбите на закона. След като не го направи, ги сигнализирах аз с искане правомощията да бъдат прекратени. Кметът е видял своя гаф, заличил е обстоятелството и се е надявал никой да не разбере”, разказа Ризова.

Според закона за местното самоуправление за времето на мандата си кметовете по никакъв начин не могат да участват в управлението на фирми и дружества. Ако го направят, по закон пълномощията им се прекратяват. В Благоевград това не се случва, въпреки че опозицията приема сигнала на Ризова и установява в Търговския регистър, че твърденията ѝ са верни.

„Въпреки всичко, се взе решение, с което пълномощията му не бяха прекратени, че е било преди време и е било за кратко – само за една седмица”, обясни адвокат Мария Стойнева, бивш член на ОИК от БСП.

Така кметът запазва позицията си и започва да води дела, за да докаже, че макар да е заверил лично и нотариално своя подпис, когато е купувал дружеството, е станала някаква грешка в Търговския регистър и той иска заличаването ѝ. В годишната си декларация за конфликт на интереси от 2018 г. кметът също се е посочил като собственик на фирмата.
 
„Трябва евентуално да бъде заличено обстоятелството, че лицето е има дялове и е управител на търговско дружество”, обясни Мартин Бусеров, който е председател на ОИК от ГЕРБ.

„Значи кметът два пъти се е объркал. Веднъж като се е назначил за управител и е купил дяловете и втори път като заличава това. Нелепо е”, посочи Злата Ризова.
 
Кога ще се произнесе съдът не е ясно. Вероятно след изборите на 27 октомври.
 
„ОИК взе политическо решение, защото иначе трябваше да приложи императивната норма на закона и да прекрати пълномощията на кмета”, твърди Ризова.
 
Повече от месец кметът Камбитов не желаеше да коментира темата, въпреки многократните ни опити да се свържем с него още през август.
 
По-късно пред bTV кметът Камбитов обясни вписването си като управител с техническа грешка: „Чисто технически нямаше как в системата да се спре вписването. Аз съм го подписал и съм го заявил като техническа грешка. Чисто техническа грешка с името, името не трябва да е Атанас”.

Целият казус вижте във видеото.