Кметски мандат на ръба. Градоначалникът на Благоевград Атанас Камбитов, който е номиниран за трети мандат, сам е застрашил поста си, влизайки в управлението на търговско дружество още през 2017 г..

Това е довело до съдебни дела, които се точат и до днес.

Атанас Камбитов управлява Благоевград от 8 години. Април месец общинската съветничка Злата Ризова сигнализира, че през 2017 г. той е записан като управител на фирма за точно 8 дни.

„Кметът е видял своя гаф, заличил е обстоятелството и се е надявал никой да не разбере”, заяви общинският съветник Злата Ризова.

Според Закона за местното самоуправление за времето на мандата си кметовете не могат да участват в управлението на фирми и дружества. Ако го направят, по закон пълномощията им се прекратяват. В Благоевград това не се случва.

„Въпреки всичко се взе решение, с което пълномощията му не бяха прекратени с аргумента, че е било преди време и е било за кратко, само за една седмица”, обясни адвокат Мария Стойнева, бивш член на ОИК от БСП.

Така кметът запазва позицията си и започва да води дела, за да докаже, че е станала някаква грешка в търговския регистър.

„Трябва евентуално да бъде заличено обстоятелството, че лицето има дялове и е управител на търговско дружество”, коментира Мартин Бусеров, председател на ОИК, ГЕРБ.

"Значи кметът два пъти се е объркал – веднъж като се е назначил за управител и е купил дяловете и втори път като заличава това. Нелепо е, констатира Злата Ризова.

Кметът Атанас Камбитов обясни вписването си като управител с техническа грешка:

Има искане за прекратяване на мандата през месец април, има решение на ОИК, има в момента съдебно дело, стана техническа грешка, има постановление на прокуратурата, което мога да ви го покажа, че няма абсолютно никакво нарушение, каза кметът Атанас Камбуров.

Казусът привлича и вниманието на журналистите от града. Кога ще се произнесе съдът не е ясно.