Непълнолетна майка получава подкрепа от майка си и от лекар, който от години се занимава с превенция срещу явлението "деца раждат деца". През 2022 г. у нас са родени 53 257 деца. Близо 3000 от тях - от непълнолетни майки. Според НСИ броят на ненавършилите 18 години майки у нас намалява.

Д-р Красимир Романов е акушер-гинеколог от 39 години, като за този период е изродил стотици деца от непълнолетни майки.

„Много често такива момичета не могат да износват нормално бебета и получават усложнения, токсикози и се налага накрая или преждевременно да родят, или спонтанен аборт, или пък се ражда оперативно. Причината е, че организмът не е подготвен още и всичките тези неща се отразяват на едно поколение, но това всичко се дължи на младата възраст“, разказа д-р Красимир Романов.

Момичетата, родили под 18 години, са непълнолетни майки, а под 14 – малолетни. При тях се намесва и законът.

„И на десетки дела съм ходил като свидетел, защото когато е малолетно момичето, а партньорът е пълнолетен, той подлежи на съдебна отговорност и не е вярно, че няма осъдени. Аз лично познавам много млади мъже, които са осъдени и ефективно са излежали присъда, защото се води блудство независимо, че е с нейното съгласие“, добави той.

16-годишната Росица Чукова е от село Крушовене. Синът ѝ Шабан вече е на 6 месеца.

Снимка: iStock

Кога разбра, че си бременна?

Ами, някъде към втория – третия месец. Вече като усетих, че все ми се гади, на всеки 10-15 мин. ходех в тоалетната и така.

И как се почувства като разбра?

Малко странно, защото не знаех какво ще правя с училище. Но сега ще си взема и другите класове.

Бащата на това бебе съгласен ли е?

Добре реагира. Искаше да го запазим.

Той иска ли да бъдете семейство и да има още деца?

Засега още деца, не. Иска да си живеем заедно, но трябва първо да направим годините.

Беше ли прибързано решението?

От една страна – да, защото трябваше първо да завърша. Но сега, като вече е така, не съжалявам.

Кой ти помага?

Мама, като се прибере събота и неделя.

Майката на Росица - Йорданка Чуколова, работи на три места. Прибира се в Крушовене само през почивните дни. През останалото време Роси се грижи за Шабан сама.

Снимка: iStock

Какви бяха първите думи, които и казахте като разбрахте?

Замълчах си и след няколко минути и казах "Защо не ми каза? Колко пъти да питам?" нали да ми беше казала по-рано. Ядосах се.

А вие бяхте ли говорили предварително с нея за това?

Да, казах ѝ да си завърши училище, да си поживее живота, да не е като мен, защото аз на 19 години я родих. Нали, да си поживее до 25, до 30 години. Животът е пред нея. Тя така се заробва.

Въпреки че самата Росица не е оптимист, съветва родителите на други непълнолетни майки да бъдат силни и да приемат съдбата си.

„Да имат кураж и да не се предават. Аз станах баба на 35, майка ми е на 64, стана прабаба“, каза Йорданка Чуколова.

Според д-р Романов и Асоциацията по семейно планиране решение има.

„Най- лесно е да обвиниш другите, а да оневиниш себе си и да кажат "Ето там в училище не са го научили". Ние за това се борим, да ги научим как да се предпазват от бременност и аз това го правя от повече от 30 години. Аз съм ангажиран с плевенския регион и тук имаме десетки различни проекти по които работим за ограмотяване на младите хора. Ние да не гледаме само елитните училища, а да видим и периферията и всички да бъдат под един знаменател“, добави той.

В Езиковата гимназия в Плевен има извънкласни дейности по здравно образование, но директорът е съгласен с д-р Романов – такива часове трябва да има навсякъде.

„Темите, в зависимост от възрастовата група, но най–вече при големите ученици са свързани с предпазване, нежелани бременности и въобще при големите ученици е малко по–различно, но ние нямаме тези проблеми, които са в малките населени места. Младите хора в нашето училище със своите доброволчески дейности, извънкласни дейности, участие в младежкия червен кръст, с техния природосъобразен начин на живот доказва, че те са умни, грамотни и са предпазени“, заяви Юли Тодоров, директор на ПГПЧЕ "Димитър Димов" "Димитър Димов“ в Плевен.

С работата на д-р Красимир Романов, дискусиите в училище и разговорите в семейството, допринасят за раждането на бебета от майки в пълнолетна възраст.