Мълниеносното време през последните часове не е необичайно. Това каза в „Тази сутрин“ климатологът проф. Георги Рачев. 

По думите му те са свързани със студения фронт, който минава през страната ни.

"Топлият въздух прави тази купесто-дъждовна облачност“, допълни той и уточни, че може да се прогнозира дали ще има мълнии, но не и с точност къде и кога ще паднат. 

„Има няколко вида мълнии. Обикновено ситуацията не се развива над главата ти. Ако светкавиците са вътре в облака, това е визуалната представа за мълнията и опасност няма. Но когато видиш светкавицата от облака към земята, тогава настава истинската опасност“, обясни климатологът. 

Той посъветва, ако по време на мълниеносна буря сме в кола, да останем в нея и да изчакаме да премине. От морето веднага трябва да се излезе. 

„До час трябва да престане да вали и да се върнем към топлото и слънчево време. Температурите няма да са ниски – 25-26 градуса. В неделя ще нахлуе свежа порция хладен въздух и температурите ще се понижат, след което ни очаква успокоение на времето“, обясни проф. Рачев. 

Той беше категоричен, че за серията от почивни дни в началото на септември – 4, 5 и 6, ни очаква нормално есенно време с температури около 22 градуса за София.

По морето ще бъде слънчево с температури около 23 градуса.